Προσφυγή κατά της Τουρκίας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η Wikipedia, κλιμακώνοντας την προσπάθειά της να πετύχει την άρση του διετούς μπλοκαρίσματος της στην γειτονική χώρα.
Στην προσφυγή της η Wikipedia υποστηρίζει ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες, περιλαμβανομένης της ελευθερίας στην έκφραση.
Η Άγκυρα απαγόρευσε καθολικά την πρόσβαση στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τον Απρίλιο του 2017, διαμαρτυρόμενη συγκεκριμένα για δύο άρθρα που αφορούσαν τον συριακό εμφύλιο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία.
Ο τότε υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, αρμόδιος για τηλεπικοινωνίες, είχε δηλώσει πως η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου να αφαιρεθεί το προβληματικό περιεχόμενο, και κατήγγειλε ότι η Wikipedia παρουσιάζει αδίκως την Τουρκία ως υποστηρικτή της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στελέχη του ιδρύματος Wikimedia, που ελέγχει την Wikipedia, δήλωσαν σήμερα πως δεν γνωρίζουν εάν η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις πόσω μάλλον ποιες είναι αυτές. Προσέθεσαν πως τα επίμαχα άρθρα έχουν βελτιωθεί από τους εθελοντές συντάκτες της και παραμένουν ανοιχτά σε περαιτέρω εμπλουτισμό.
Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι η κορύφωση των προσπαθειών της Wikimedia να ξεμπλοκάρει την εγκυκλοπαίδεια στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο δεν ανέλαβε δράση, διαβουλεύσεις με τις τουρκικές Αρχές κα ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση.
Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της Wikimedia υπογράμμισαν πως οι αποφάσεις της Άγκυρας εμποδίζουν τους Τούρκους πολίτες από το να διαβάσουν τις περισσότερες από 300.000 καταχωρήσεις – άρθρα που διατίθεται στην τούρκικη γλώσσα, και έχουν συνταχθεί για τις ανάγκες των τουρκόφωνων.
Αυτό επίσης σημαίνει, είπαν, πως οι φωνές των Τούρκων δεν συμμετέχουν στο ανοιχτό φόρουμ για συζήτηση και βελτίωση που προσφέρει η Wikipedia.