Iός Marburg: Πώς μεταδίδεται και πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Κοινοποίηση:
ΓΦΝΓΦΝΓΦ

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο ιός Marburg, ο οποίος είναι γνωστός για τις θανατηφόρες επιδημίες που προκαλεί, ενώ ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό.

Ο ιός Marburg έχει υψηλή θνητότητα που αγγίζει το 88%. Παρά τη σπανιότητά του, τα πρόσφατα κρούσματα σε περιοχές όπως η Ρουάντα έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές και τον ΠΟΥ, καθώς δεν αποκλείεται άτομα που έχουν μολυνθεί σε τοπικό επίπεδο, ταξιδεύοντας να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλες περιοχές.

Η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση στο Αμβούργο της Γερμανίας, όταν αμαξοστοιχία μπήκε σε καραντίνα με την υποψία κρούσματος ανάμεσα στους επιβάτες, αποδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος.

Αν και ο γερμανός φοιτητής της Ιατρικής για τον οποίο υπήρχε υπόνοια νόσου αποδείχθηκε αρνητικός, η υπόθεση ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για καλύτερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένες υγειονομικές υποδομές.

Σε διαρκή επικοινωνία ο ΕΟΔΥ με διεθνείς οργανισμούς

O Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και μέλος Δ/Σ ΕΟΔΥ, ως ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, παραθέτει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις προκλήσεις που θέτει η εξάπλωση του ιού Marburg.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr, εξηγεί τους τρόπους μετάδοσης, τη θνησιμότητα σε σύγκριση με άλλους ιούς, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν υιοθετήσει οι διεθνείς οργανισμοί για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού.

Αποκαλύπτει, επίσης, πως αν και ο κίνδυνος μετάδοσης εκτός Ρουάντας δεν είναι υψηλός, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη λάβει μέτρα θεσπίζοντας ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από τον ιό Μάρμπουργκ.

“Υπάρχουν πρωτόκολλα σχετικά με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, ατομικών μέτρων προστασίας από επαγγελματίες υγείας, για τη διαχείριση ύποπτων ή τεκμηριωμένων κρουσμάτων, πρωτόκολλα διάγνωσης, ιχνηλάτησης επαφών, και ενημέρωσης της κοινότητας”, αναφέρει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response