Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όχι μόνο αντιστέκεται στις εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, αλλά φέρνει και μια ολόκληρη επανάσταση.
Μια κινεζική εταιρεία έχει επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων εξόρυξης άνθρακα – και τώρα αποκομίζει περισσότερα κέρδη από τη μέση επενδυτική τράπεζα.
Ακόμη και με τις τιμές του άνθρακα σε πτώση, τα ορυχεία σημείωσαν περιθώρια κέρδους 40% το 2024.
Με το διπλό χτύπημα της ενεργειακής ασφάλειας και της κερδοφορίας, ο άνθρακας είναι πιθανό να παραμείνει στο κινεζικό ενεργειακό μείγμα, χωρίς να υπολογίζονται οι δεσμεύσεις για το κλίμα.
Το ορυχείο Dahaize στην επαρχία Shaanxi της Κίνας «ξαναγράφει τους κανόνες της βιομηχανίας» σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της South China Morning Post.
Το ορυχείο λειτουργεί με λιγοστό προσωπικό χάρη στην επένδυση που έχει κάνει στην αυτοματοποίηση.
Ως αποτέλεσμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Dahaize, Liang Yunfeng, λέει ότι κάθε μεμονωμένος εργαζόμενος παράγει πλέον αξία σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την πλοήγηση και τη χάραξη των ανθρακοφόρων κοιτασμάτων με εξαιρετική ακρίβεια, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιθεωρούν τα φρεάτια με αστραπιαίες ταχύτητες και ρομπότ πραγματοποιούν επισκευές.
Επιπλέον, «αυτόνομα φορτηγά, καθοδηγούμενα από ένα υπόγειο σύστημα εντοπισμού θέσης, περιηγούνται σε ομίχλες, γεμάτες σκόνη σήραγγες για να μεταφέρουν άνθρακα σε πλυντήρια με τεχνητή νοημοσύνη, όπου ένας εργάτης μπορεί να επεξεργαστεί 1.100 τόνους άνθρακα την ημέρα», σύμφωνα με την South China Morning Post.
Αυτή η εξαιρετικά επικερδής επανάσταση στις τεχνικές εξόρυξης άνθρακα συμπίπτει, όπως είναι αναμενόμενο, με την ταχεία έγκριση νέων έργων σε ολόκληρη την Κίνα.
Μόνο η Κίνα αντιπροσώπευε το 93% των παγκόσμιων κατασκευαστικών εκκινήσεων για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του Global Energy Monitor και του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Πράγματι, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε πέρυσι 66,7 GW νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Για τη σύγκριση, ένας μεγάλος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα παράγει περίπου 1 GW.
Ο διπλασιασμός της χρήσης άνθρακα έρχεται επίσης την ίδια στιγμή που οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν από την Κίνα να μειώσει τη χρήση του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου.
«Οι ειδικοί εκτός Κίνας προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για τον συνεχή περιορισμό της εγχώριας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μελλοντικά αδρανή περιουσιακά στοιχεία άνθρακα», δήλωσε ο Jorge Toledo, πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.
Όμως η Κίνα δεν υπόσχεται να μειώσει τις δραστηριότητές της και δεν καταβάλλει προσπάθειες να αποκρύψει τη συνεχιζόμενη αφοσίωσή της στην ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.
«Οι επίσημες ανακοινώσεις καθιστούν σαφές ότι η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να απαλλαγεί πλήρως από τον άνθρακα στο εγγύς μέλλον», ανέφερε πρόσφατα ο Guardian, επισημαίνοντας μια πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή άνθρακα και την ικανότητα εφοδιασμού και να εδραιώνει τον βασικό υποστηρικτικό ρόλο του άνθρακα.