Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός κοινού αμυντικού ταμείου που θα αγοράζει και θα κατέχει εξοπλισμό άμυνας.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να εξετάσει τις υπάρχουσες επιλογές χρηματοδότησης πριν προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών. Αυτή η συζήτηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ευρώπης να προετοιμαστεί για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πλήρως στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους.
Η ιδέα αυτή, που προετοιμάστηκε από το think tank Bruegel, περιλαμβάνει τη σύσταση ενός διακυβερνητικού ταμείου από χώρες της ΕΕ και μη-μέλη, με καταβεβλημένο κεφάλαιο. Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να δανείζεται από την αγορά και να αγοράζει συλλογικά ακριβό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η συμμετοχή χωρών εκτός ΕΕ θεωρείται σημαντική από πολλούς εντός της Ένωσης, καθώς θα επιτρέψει τη συμμετοχή ισχυρών αμυντικών δυνάμεων όπως η Βρετανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς ή η Ουκρανία. Το ταμείο, που ονομάζεται Ευρωπαϊκός Αμυντικός Μηχανισμός (EDM), θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς το χρέος που θα προκύψει για την αγορά του εξοπλισμού θα καταγράφεται στα βιβλία του EDM και όχι στους εθνικούς λογαριασμούς.
«Οι περισσότεροι υπουργοί έδειξαν ενδιαφέρον για το έγγραφο του Bruegel», δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι, ο οποίος προήδρευσε των συνομιλιών. Ωστόσο, κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να εξετάσει τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και το σχέδιο ReArm Europe πριν δημιουργηθούν νέα μέσα.
Σύμφωνα με το σχέδιο ReArm Europe, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 800 δισεκατομμύρια ευρώ (876 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσω χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για επενδύσεις στην άμυνα και κοινό δανεισμό για μεγάλα αμυντικά έργα έναντι του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Reuters