Η φρικτή αλήθεια που κανείς δεν λέει για τα smoothies

Κοινοποίηση:

Το smoothie εμφανίζεται ως μια έξυπνη επιλογή πρωινού ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ωστόσο, παρότι μπορεί να είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ειδικός ενδοκρινολόγος προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το λεγόμενο «υγιεινό ρόφημα» τελικά μπορεί να είναι τόσο κακό για εσάς, όσο η Coca-Cola!

Ο Δρ Ντέιβιντ Κάβαν, σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντόρσετ, αναφέρει στη Daily Mail ότι πολλοί είναι στο σκοτάδι σχετικά με τη συγκλονιστική ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στα δημοφιλή smoothies φρούτων – ακόμα και αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι.

Στην πραγματικότητα, λέει, ορισμένες παραλλαγές θα μπορούσαν να έχουν τόση ζάχαρη, όση ένα κουτάκι αναψυκτικού, δηλαδή εννέα κουταλάκια του γλυκού, που μπορούν εύκολα να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

«Οποιοδήποτε φρούτο, όταν μετατρέπεται σε smoothie, γίνεται ένα πολύ γλυκό ποτό, αν και περιέχει κάποιες φυτικές ίνες», είπε ο Δρ Κάβαν. Και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα smoothies είναι στο ίδιο επίπεδο με την Coca Cola. Δεν έχει σημασία ότι η ζάχαρη είναι “φυσική” (δηλαδή αν προήλθε από φρούτα) – εξακολουθεί να είναι ζάχαρη και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος».

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι γνωστό ότι προκαλούν συχνή πείνα, καθώς και την κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών ασθενειών.

Ο Δρ Κάβαν, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Managing Type 2 Diabetes: A Guide to Reducing Symptoms and Improving Your Health», έγραψε ότι ένα απλό βήμα για να μειώσεις τον κίνδυνο διαβήτη είναι να κόψεις τα smoothies φρούτων.

Φρούτα και όχι smoothies

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται χυμός, αφαιρούνται οι φυτικές ίνες και ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Επομένως, όταν είναι σε μορφή smoothie, λαμβάνετε περισσότερη ζάχαρη και λιγότερες από τις υγιεινές φυτικές ίνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Τα φυσικά σάκχαρα φρούτων στα smoothies μπορούν επίσης να προσθέσουν εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες στην καθημερινή πρόσληψη.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ολόκληρα φρούτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ όσοι έπιναν χυμό φρούτων διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο.

Η εναλλαγή χυμού φρούτων με φρούτα τρεις φορές την εβδομάδα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 7%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response