Η γεωθερμία μπορεί να υποσχεθεί πολλά, αλλά τα περισσότερα από αυτά που διαφημίζονται αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάπου μεταξύ της ελπιδοφόρας προέκτασης της μηχανικής και της μυθοπλασίας που χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις.
Η ιστοσελίδα cleantechnica.com ασχολείται με τα πράγματα που ήδη λειτουργούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία μπορεί να μπει και η γεωθερμία.
Η συμβατική γεωθερμία (το είδος στο οποίο μπορείτε πραγματικά να βασιστείτε για να παραδώσετε ηλεκτρόνια χωρίς ανακαλύψεις σε επίπεδο φαντασίας), δεν αποτελεί τεράστιο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως και δεν αναφέρεται πολύ, όχι επειδή δεν λειτουργεί, αλλά επειδή εξαρτάται από την ύπαρξη υψηλών θερμοκρασιών πολύ κοντά στην επιφάνεια.
Η απόδοση μεταφοράς θερμότητας πέφτει γρήγορα, εκτός εάν το σύστημα είναι τεράστιο. Αυτό σημαίνει πολλές γεωτρήσεις.
Κεφαλαιουχικές δαπάνες που σημαίνει ότι θα έπρεπε να λειτουργούν με συντελεστές χωρητικότητας (σε ποσοστό +90%) για να είναι εξ αποστάσεως χαμηλού κόστους. Παρόλα αυτά το χαμηλό κόστος θα εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιο του κόστους της σταθεροποιημένης αιολικής και ηλιακής ενέργειας;
Μεταγραφές στελεχών από το πετρέλαιο
Πολλές από τις εταιρείες που προωθούν τη γεωθερμία έχουν στο δυναμικό τους πρώην στελέχη πετρελαίου, μηχανικούς γεωτρήσεων και λομπίστες που ξέρουν πώς να παίζουν το παιχνίδι της ενεργειακής αξιοπιστίας.
Η πραγματική δύναμη της γεωθερμίας μπορεί να βρίσκεται στην κατανεμημένη θερμότητα και στην υβριδική ευελιξία.
Πρωτοπορεί η Κίνα και εδώ…
Η πρώτη αναλαμπή θεμελιωμένης αισιοδοξίας ήρθε από την Κίνα. Ενώ η Δύση ονειρεύεται τρύπες μήκους 20 χιλιομέτρων και έχει εφιάλτες για πτωχευμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, η Κίνα απλώς κατασκευάζει αθόρυβα γιγαβάτ τηλεθέρμανσης χρησιμοποιώντας γεωθερμία ρηχού και μεσαίου βάθους. Είναι βαρετό, αποτελεσματικό και στην πραγματικότητα μειώνει τις εκπομπές.
Η αποθήκευση θερμικής ενέργειας μπορεί να είναι το πιο υποτιμημένο κόλπο στη γεωθερμία.
Αυτό το άρθρο διερεύνησε πώς οι υπόγειες δεξαμενές θερμότητας (θεωρήστε τις σαν εποχιακές θερμικές τράπεζες) θα μπορούσαν να παρέχουν θέρμανση σε βόρεια κλίματα χωρίς να χρειάζονται συνεχή εισαγωγή. Σε συνδυασμό με αιολική και ηλιακή, προσφέρουν πραγματική ευελιξία. Δεν απαιτείται θαύμα, μόνο προγραμματισμός και υπομονή.
Οι αντλίες θερμότητας εδάφους βιομηχανικής κλίμακας αντικαθιστούν ήδη την ορυκτή θερμότητα σε εργοστάσια, θερμοκήπια και άλλους κλάδους υψηλής θερμικής έντασης.
Χωρίς φανφάρες και άγριες διεκδικήσεις, μηχανικοί κάνουν τα μαθηματικά και διακόπτουν τις γραμμές φυσικού αερίου για σωλήνες.
Η στροφή της Sinopec (κινεζική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) προς τη γεωθερμική τηλεθέρμανση είναι στρατηγική και υπαρξιακή.
Ενώ οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες διπλασιάζουν τους αγωγούς φυσικού αερίου, η Sinopec σκάβει δρόμους για δίκτυα θερμότητας, μετατρέποντας τον εαυτό της σε μια υπηρεσία θέρμανσης ως υπηρεσία του μέλλοντος.
Έπονται Ευρώπη και Β. Αμερική
Ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας φυσικού αερίου το κάνουν αυτό σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Βόρειας Αμερικής είναι ακόμη πιο πίσω. Όπως συμβαίνει συχνά αυτές τις μέρες, το μέλλον έχει φτάσει στην Κίνα πριν από τη Δύση.
Η γεωθερμία δεν είναι μια ασημένια σφαίρα, αλλά ένα βιώσιμο, επεκτάσιμο μέρος ενός καθαρού μέλλοντος.
Πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να το πουλήσουμε ως τη δεύτερη έλευση της ορυκτής ενέργειας.
Η τηλεθέρμανση, οι βιομηχανικές εφαρμογές, η θερμική αποθήκευση και η ψύξη, παρότι είναι βαρετές, αξιόπιστες, αντιεμπορικές και αποτελεσματικές, κρατούν τις πόλεις ζεστές, τα εργοστάσια να βουίζουν και τα δεδομένα να ρέουν.