«Αν η Ιταλία δέχονταν επίθεση αύριο, θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της;»
Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κρόσεττο, να θέσουμε αυτή τη στιγμή.
«Αν η απάντηση είναι όχι, πρέπει να δράσουμε», δήλωσε ο υπουργός στα τέλη Μαρτίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις επιτροπές άμυνας στην Ρώμη.
Ο Κρόσεττο τόνισε ότι άλλες χώρες «συμπεριφέρονται σαν να πλησιάζει άμεσα ένας πόλεμος» και πρέπει να αναμένονται «αρνητικά σενάρια».
«Η ειρήνη είναι μια ισορροπία», και ο ιδανικός στόχος είναι η αποστρατικοποίηση, ωστόσο σε όλες τις πλευρές.
«Αν η μία εκ των δύο πλευρών είναι υπερβολικά εξοπλισμένη και συνεχώς ενισχύει τον εξοπλισμό της, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η ειρήνη, και αυτό είναι το δράμα της εποχής που ζούμε», εξήγησε ο υπουργός.
Ακόμα και οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί τις συνέπειες δεκαετιών αποστρατικοποίησης.
Αν και ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις μόλις πρόσφατα, η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει επί σειρά ετών μια ανανέωση του στρατού της, καθώς η ερώτηση αν η Ιταλία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε περίπτωση ανάγκης έχει απαντηθεί εδώ και καιρό με αρνητικά δεδομένα.
Η Ιταλία κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πριν από 20 χρόνια
Οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται σήμερα από περίπου 165.000 ενεργούς στρατιώτες και 18.000 έφεδρους.
Από την ενεργό δύναμη, περίπου 94.000 ανήκουν στον στρατό (Esercito Italiano), 41.000 στην αεροπορία (Aeronautica Militare) και 30.000 ναυτικά (Marina Militare).
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι σχεδόν 110.000 Καραμπινιέροι (αστυνομία) που υπάγονται στο Υπουργείο Άμυνας και οι 64.000 μέλη του τμήματος τελωνείων, φορολογικών και συνοριακών ελέγχων Guardia di Finanza έχουν καθεστώς μάχης.
Το 2023, το ποσοστό γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις ήταν περίπου οκτώ τοις εκατό.
Με απόφαση της 1ης Ιουλίου 2005, καταργήθηκε η γενική στρατιωτική θητεία. Σήμερα, άνδρες και γυναίκες μπορούν να υπηρετούν εθελοντικά έως την ηλικία των 25 ετών.
Αυτή η υπηρεσία διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα μήνες και μπορεί να παραταθεί αν χρειαστεί. Επίσης, οι εθελοντές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το στρατιωτικό σώμα του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, την κρατική αστυνομία, τους Καραμπινιέρους, την Guardia di Finanza, την αστυνομία των φυλακών ή την πυροσβεστική.
Στην πραγματικότητα, με την αναστολή της υποχρεωτικής στράτευσης, προβλεπόταν νομικά μια στόχευση των 190.000 ανδρών και γυναικών.
Λόγω της κρίσης του ευρώ και των συνεπαγόμενων περιορισμών της χώρας, αποφασίστηκε να μειωθεί η στόχευση σε 150.000.