Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι υπάρχει «εύλογη αιτία» για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιφρόνηση προς το δικαστήριο.
Η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «αγνόησε συνειδητά» την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου της 15ης Μαρτίου, η οποία απαγόρευε την απέλαση μεταναστών σύμφωνα με έναν νόμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Ο δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκείνη την ημέρα αποτελούν σκόπιμη παραβίαση της δικαστικής απόφασης.
Στις 15 Μαρτίου ο Μπόσμπεργκ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να απελάσει μετανάστες επικαλούμενη αποκλειστικά τον νόμο του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών». Εκείνη την ώρα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι, τους οποίους η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μέλη μιας βενεζουελάνικης συμμορίας, ήταν καθ’ οδόν για το Ελ Σαλβαδόρ, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση για την απέλασή τους.
Όταν εκδόθηκε η απόφαση του δικαστή, δύο αεροπλάνα με μετανάστες κατευθύνονταν ήδη στο Ελ Σαλβαδόρ και δεν επέστρεψαν στις ΗΠΑ.
Ο Μπόσμπεργκ είπε σήμερα ότι υπάρχει «εύλογη αιτία» για να κρίνει ότι η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση έναντι του δικαστηρίου. «Το Δικαστήριο δεν καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα επιπόλαια ή βιαστικά. Πραγματικά, έδωσε στους εναγομένους πολλές ευκαιρίες για να διορθώσουν ή να εξηγήσουν τις πράξεις τους. Καμία από τις απαντήσεις τους δεν ήταν ικανοποιητική», γράφει στο σκεπτικό του.
Με βάση την απόφαση, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που αγνόησε τη δικαστική εντολή μπορεί να διωχθεί ποινικά.
Ο δικαστής σημείωσε πάντως ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να επανορθώσει, πριν να εξετάσει την άσκηση διώξεων. Όπως είπε, ο «προφανέστερος» τρόπος είναι να επιτρέψει στους μετανάστες που απελάθηκαν κατά παράβαση της εντολής του να προσφύγουν στα δικαστήρια για να αμφισβητήσουν την απόφασή της. Ο Μπόσμπεργκ τόνισε ότι για να γίνει αυτό δεν απαιτείται να επιστρέψουν οι μετανάστες στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει «άλλους τρόπους συμμόρφωσής της».
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ