Η νεολαία στο χείλος του γκρεμού: Ένας στους τέσσερις εφήβους έχει ψυχικές διαταραχές

Κοινοποίηση:
katathlipsi depression neos bullying kakopoiisi sasha-freemind-Pv5WeEyxMWU-unsplash

Η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για την ψυχική φροντίδα αυτής της ευαίσθητης ομάδας.

 

Το Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για την ενσωμάτωση αυτών των προτύπων, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών.

Τα πρώτα Πρότυπα Ποιότητας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Νέων έχουν εκδοθεί από το Γραφείο για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα. Αυτά τα πρότυπα αναπτύχθηκαν με τη συμβολή της ομάδας Mental Health Flagship του ΠΟΥ, η οποία εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

 

Τα ανησυχητικά δεδομένα

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή, με σημαντικό ποσοστό αυτών να βιώνουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως ο αυτοτραυματισμός, η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο ανησυχητικά προβλήματα για τα άτομα ηλικίας 10 έως 24 ετών.

Αυτά τα ζητήματα δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική ευημερία αλλά και την κοινωνική αλληλεπίδραση, την ακαδημαϊκή απόδοση και τη γενικότερη ποιότητα ζωής τους.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η αυτοκτονία αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Οι ψυχικές διαταραχές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, καθώς οι συνέπειές τους μπορεί να είναι μακροχρόνιες και να επηρεάσουν το μέλλον των παιδιών και των εφήβων.

 

Ανεπαρκής στήριξη

Παρά τις ανησυχητικές αυτές στατιστικές, πολλά παιδιά και νέοι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Οι προκλήσεις στη φροντίδα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν μεγάλους χρόνους αναμονής, υπηρεσίες που δεν είναι φιλικές προς τους νέους και έλλειψη εκπαιδευμένων παρόχων.

Η ανεπαρκής πρόσβαση σε έγκαιρη, υψηλής ποιότητας φροντίδα κατά την εφηβεία μπορεί να έχει δια βίου συνέπειες, επηρεάζοντας τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

Η ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας πρέπει να είναι αποτελεσματική, ασφαλής, ανθρωποκεντρική, έγκαιρη, δίκαιη, ολοκληρωμένη και αποδοτική.

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση της περίθαλψης, οι προσπάθειες αυτές ήταν περιορισμένες και δεν εφαρμόστηκαν ευρέως στην ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.

Η έκθεση τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν αυτές οι υπηρεσίες για την καλύτερη υποστήριξη της ψυχικής υγείας των μελλοντικών γενεών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και πέραν αυτής.

 

Η κατάσταση στην Eλλάδα

Στην Ελλάδα, περίπου το 25% των εφήβων ηλικίας 15-29 ετών αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, ο αυτοτραυματισμός αποτελεί την 6η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 10-14 και 15-19 ετών, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ψυχικών προβλημάτων και τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response