Η Νότια Κορέα σκοτώνει τους «Μαύρους Πάνθηρες» της Πολωνίας – Το εξοπλιστικό ναυάγιο που ανατρέπει τα πάντα στην Αν. Ευρώπη

Κοινοποίηση:
5c497c57ca5372132c5f06e6838ad34e_XL

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hyundai Rotem της Νότιας Κορέας και της πολωνικής κυβέρνησης για την αγορά δεύτερης παρτίδας αρμάτων μάχης K2, γεγονός που πυροδοτεί εικασίες ότι οι εξοπλιστικές προμήθειες για τον πολωνικό στρατό ενδέχεται να περιοριστούν στα 180 άρματα, παρότι αρχικά είχε προβλεφθεί στόλος άνω των 1.000 μονάδων.
Η πρώτη σύμβαση για την προμήθεια 180 K2 υπεγράφη από το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας τον Αύγουστο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, καθώς ο πολωνικός στρατός θα παραλάβει τις τελευταίες 96 μονάδες εντός του έτους.

Τον Μάρτιο είχε αναφερθεί ότι το Υπουργείο ετοιμαζόταν να υπογράψει νέα σύμβαση ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια επιπλέον 180 αρμάτων, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Πολωνίας είχαν επιβεβαιώσει τότε πως η νέα συμφωνία αναμενόταν να οριστικοποιηθεί έως τον Απρίλιο.
Ωστόσο, τα εμπόδια που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις σχετίζονται με διαφωνίες ως προς την τιμολόγηση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τους όρους τοπικής παραγωγής, με τις πολωνικές απαιτήσεις να θεωρούνται από τη νοτιοκορεατική πλευρά υπερβολικές.
Η παραγωγή του K2 στην Πολωνία είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτική συγκριτικά με εκείνη στη Νότια Κορέα, γεγονός που έχει σχεδόν διπλασιάσει το μέσο κόστος ανά μονάδα, φτάνοντας στα 34,4 εκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση συμφωνίας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εργαζομένους στην αμυντική βιομηχανία Bumar Labedy της Polish Armaments Group, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για κενό παραγωγής μεταξύ των παρτίδων K2 που ενδέχεται να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία.

Πανικός και στην Ουκρανία…

Πιθανές καθυστερήσεις στην πολωνική προμήθεια αρμάτων K2 ενδέχεται να επηρεάσουν σοβαρά και τις μελλοντικές παραδόσεις αρμάτων στον ουκρανικό στρατό, καθώς η ταχεία παράδοση των νοτιοκορεατικών οχημάτων για τον εκσυγχρονισμό των πολωνικών μονάδων είχε επιτρέψει τη μεταφορά σημαντικού αριθμού παλαιότερων σοβιετικού τύπου αρμάτων T-72 και PT-71 στην Ουκρανία.
Μετά την παράδοση μιας νέας παρτίδας εκσυγχρονισμένων T-72 στις αρχές Μαρτίου — ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που έχει σταλεί σε πάνω από 300 μονάδες — η επιτάχυνση των παραδόσεων K2 από το 2025 αναμενόταν να διευκολύνει ακόμη ταχύτερες αποστολές T-72 και PT-71 στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας ότι η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης θα συνέχιζε να λαμβάνει τέτοιο εξοπλισμό έως και το 2026–2027.
Συνδυασμός παραγόντων, όπως ο πιο σύγχρονος και σε πολλά σημεία πιο εξελιγμένος σχεδιασμός του K2 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δυτικά άρματα, καθώς και οι πολύ υψηλότεροι ρυθμοί παράδοσης, οδήγησαν την Πολωνία αλλά και τη γειτονική Τουρκία να επενδύσουν μαζικά στην προμήθεια των συγκεκριμένων οχημάτων, με τις δύο χώρες να σχεδιάζουν στόλους περίπου 1.000 μονάδων και να τα παράγουν υπό άδεια.

Πανίσχυρος ο Μαύρος Πάνθηρας της Νότιας ΚορέαK2_black_panther3.jpg

Σημειωτέον, ότι το K2 είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο 120 χιλιοστών, συμβατό με τα πρότυπα του NATO, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιεί εγχώρια παραγόμενες παραλλαγές των γερμανικών βλημάτων DM63 APFSDS, αν και δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εκρηκτικών βλημάτων κατακερματισμού, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του έναντι πεζικού.
Ωστόσο, το άρμα ενσωματώνει μοναδικά βλήματα επίθεσης άνωθεν, τα οποία κατέρχονται με αλεξίπτωτο προς τους στόχους τους.
Η θωράκιση στο εμπρόσθιο μέρος του K2 προσφέρει προστασία άνω των 800 χιλιοστών έναντι βλημάτων APFSDS και το άρμα διαθέτει επίσης εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση και ενεργό σύστημα προστασίας «hard kill».
Η μέγιστη ταχύτητα εμπρός φτάνει τα 70 χλμ./ώρα, ενώ η ταχύτητα οπισθοπορείας είναι αισθητά μικρότερη.

Η σημασία του τεθωρακισμένου K-2 για το Kaliningrad και την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Η ανάπτυξη των αρμάτων K2 κοντά στο Kaliningrad θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Ρωσία, καθώς ο ρωσικός θύλακας είναι περικυκλωμένος από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και αποκομμένος από τη ρωσική ενδοχώρα.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι είχε προηγηθεί ο τριπλασιασμός των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στα σύνορα με τη Λευκορωσία από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, από κοινού με τις ματαιωμένες προμήθειες των «Μαύρων Πανθήρων» K2, η Πολωνία έχει κάνει πολύ μεγάλες παραγγελίες για όπλα πυροβολικού τύπου K9 και εκτοξευτές ρουκετών Chunmoo από τη Νότια Κορέα, καθώς και αρμάτων μάχης Abrams M1A1 και M1A2, όπως συστημάτων ρουκετών HIMARS από τις ΗΠΑ.
Επομένως, όλες αυτές οι αναβαθμίσεις θα καθιστούσαν το στρατό της Βαρσοβίας τη δεύτερη πιο ισχυρή χερσαία δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response