Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο για τον Αντίκτυπο της Πίστης στη Ζωή (Institute for the Impact of Faith in Life – IIFL), η οποία στηρίχθηκε σε δεδομένα από δημοσκοπήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις με 815 Μουσουλμάνους που ζουν στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί τον εαυτό του πρώτα Μουσουλμάνο και έπειτα πολίτη της χώρας.
του Ραφαήλ Καλυβιώτη
Αντίθετα, μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 27% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ταυτίζεται περισσότερο με τη βρετανική εθνική του ταυτότητα, είτε ως Βρετανός, Άγγλος ή Σκωτσέζος, παρά με τη θρησκεία του.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η έρευνα κατέγραψε έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.
Οι νεότεροι, και συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών, ήταν πολύ πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται πρώτα ως Μουσουλμάνοι, με το ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να αγγίζει το 85%.
Σε αντίθεση με αυτούς, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων σε ηλικία Μουσουλμάνων (57%) ανέφερε ότι αισθάνεται πρώτα και κύρια Βρετανική.
Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι νέες γενιές Μουσουλμάνων, οι οποίες έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, νιώθουν ελεύθερες να εκφράσουν την ταυτότητά τους ανοιχτά, επιλέγοντας να δηλώσουν «Μουσουλμάνοι» αντί για «Βρετανοί».
Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, και κυρίως όσοι μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν συχνά την τάση να αυτοπροσδιορίζονται ως Βρετανοί.
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον ερωτηθέντα, επειδή οι παλαιότερες γενιές αισθάνονταν την ανάγκη να μειώσουν την έκφραση της μουσουλμανικής τους ταυτότητας προκειμένου να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία.
Η Διευθύντρια Έρευνας του IIFL, Σαρλότ Λίτλγουντ, επεσήμανε ότι η πρωταρχική αιτία πίσω από αυτή την τάση δεν είναι τόσο η προσήλωση στο Ισλάμ, αλλά μάλλον το γεγονός ότι πολλοί Μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται αποδεκτοί ως πλήρως Βρετανοί πολίτες.
Παρόλα αυτά, αν και ένα σημαντικό ποσοστό νιώθει πως δεν είναι απόλυτα ευπρόσδεκτο στην κοινωνία, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο ανεκτικό προς τους Μουσουλμάνους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ολλανδία.
Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων που διαμένουν στη Βρετανία προτιμά τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι μιας χώρας όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμανική.
Ένας βασικός λόγος για αυτή την προτίμηση είναι η πολιτισμική και θρησκευτική ποικιλομορφία της Βρετανίας, η οποία επιτρέπει στους Μουσουλμάνους να ασκούν τις θρησκευτικές τους πρακτικές χωρίς να αισθάνονται πως ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, όπως θα συνέβαινε σε μια μουσουλμανική χώρα.
Ωστόσο, παρά τις διαπιστώσεις της έρευνας του IIFL, μια διαφορετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Henry Jackson Society το προηγούμενο έτος, κατέδειξε ότι οι απόψεις των Μουσουλμάνων της Βρετανίας διαφέρουν σημαντικά από εκείνες της ευρύτερης κοινωνίας σε αρκετά ζητήματα.
Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε πως το 52% των Βρετανών Μουσουλμάνων θεωρεί ότι η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ θα έπρεπε να είναι παράνομη, ενώ το 32% εξέφρασε την επιθυμία του να εφαρμοστεί η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος, ως επίσημο νομικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.