Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επανεξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα μια λύση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε τους πόρους μας σε αυτή την προσπάθεια αν δεν υπάρχει προοπτική επιτυχίας», δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.
Ο Ρούμπιο ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν σύντομα αν θα συνεχίσουν τη διαμεσολάβηση στις συνομιλίες ή αν πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα.
Ο Ρούμπιο έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη κατά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
Σε προηχογραφημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να στοχοθετεί εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε αμάχους, ο Λαβρόφ είπε «ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν κάτι αποκλειστικά μη στρατιωτικό» και είπε πως η Ρωσία στοχοθετεί μόνο «εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον στρατό».
Ο Ζελένσκι έγραψε στην εφαρμογή Telegram πως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας του ανέφερε πως η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 70 επιθέσεις σήμερα. «Η κατάσταση στο μέτωπο και η πραγματική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού αποδεικνύουν πως είναι ανεπαρκής η πίεση που ασκείται τώρα στη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε.