Σε μια μελέτη του 2019 με πάνω από 3.000 εφήβους και ενήλικες στις ΗΠΑ, το 62% δήλωσε ότι είχε μασήσει τσίχλα τους τελευταίους έξι μήνες και κατά μέσο όρο, περίπου μία τσίχλα την ημέρα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η τσίχλα μπορεί να επηρεάσει το σώμα θετικά.
Πιθανά Οφέλη
Καλύτερη στοματική υγεία: Το μάσημα της τσίχλας ενισχύει την παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια από τη διάβρωση, εξουδετερώνοντας την οξύτητα στο στόμα, σύμφωνα με τον Dr. Peter Arsenault, οδοντίατρο και καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.
Όπως και το βούρτσισμα, η κίνηση της τσίχλας μέσα στο στόμα μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα τροφών και πλάκα από τα δόντια και τα ούλα. Επιπλέον, το αυξημένο σάλιο μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή, καθώς η ξηροστομία επιδεινώνει την κακοσμία.
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι γενικά καλύτερες για τα δόντια, σε σχέση με αυτές που περιέχουν ζάχαρη, η οποία «τρέφει» τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Τσίχλες με την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη ίσως προσφέρουν επιπλέον οφέλη, καθώς φαίνεται ότι μειώνουν τα βακτήρια που ευθύνονται για την τερηδόνα. Σε μια μετα-ανάλυση του 2022 που εξέτασε 30 μελέτες, φάνηκε πως η κατανάλωση τσίχλας ή καραμελών με ξυλιτόλη 3 έως 5 φορές την ημέρα μετά τα γεύματα μείωσε τον κίνδυνο τερηδόνας κατά 17%.
Λιγότερη καούρα: Το επιπλέον σάλιο που παράγεται κατά το μάσημα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος στον οισοφάγο, μειώνοντας τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με την Dr. Aditi Stanton, γαστρεντερολόγο στο Σινσινάτι. Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι άτομα με τάση για καούρα που μασούσαν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά από όξινα γεύματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξέος στον οισοφάγο.
Βελτιωμένη συγκέντρωση και λιγότερο άγχος: Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά κάποια δεδομένα δείχνουν πως η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και τη μάθηση. Σε μια μελέτη του 2018 με 40 ενήλικες, όσοι μάσησαν τσίχλα κατά τη διάρκεια μαθήματος φυσιολογίας τα πήγαν καλύτερα στα τεστ από αυτούς που δεν μάσησαν.
Άλλες ενδείξεις δείχνουν πως η τσίχλα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος βραχυπρόθεσμα, παρόμοια με το πώς κάποιοι κουνάνε τα πόδια ή παίζουν με τα μαλλιά τους όταν είναι αγχωμένοι, όπως εξηγεί η θεραπεύτρια Jenna Watson από τη Φλόριντα.
Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τσίχλισμα αυξάνει τη ροή αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας τις.