Η σύγχρονη καθημερινότητα, με τις απαιτήσεις και το άγχος που τη συνοδεύουν, συχνά οδηγεί σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
Αυτές οι ελλείψεις μπορούν να έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών επιδόσεων. Μια πρόσφατη έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες, που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Pharmacology, φέρνει στο φως μια λιγότερο γνωστή πτυχή: την επίδραση της βιταμίνης D στη στυτική δυσλειτουργία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά συνδέεται επίσης άμεσα με προβλήματα στύσης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους άνδρες άνω των 40 ετών. Παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το άγχος, οι νευρικές βλάβες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται συνήθεις αιτίες του προβλήματος αυτού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ειδικότερα, ότι τα άτομα με διεγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμίνης D τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργία στον σπογγώδη ιστό του πέους, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στύσης. Οι ίδιοι συμπεραίνουν ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων της βιταμίνης θα μπορούσε ενδεχομένως να απαλλάξει τους άνδρες από το δυσάρεστο πρόβλημα.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παρουσιάζει έλλειψη της βιταμίνης. Το υπερβολικό βάρος, ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η έλλειψη ηλιακού φωτός και το σκουρόχρωμο δέρμα, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης, αποτελούν τους κυριότερους υπευθύνους για τα ευρέως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Αντίθετα, οι άνθρωποι μπορούν να διασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται επίσης σε τροφές όπως ο σολομός, το σκουμπρί και τα αυγά.
Η έρευνα
Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, συνέλεξαν δείγματα του σπογγώδους ιστού του πέους 12 ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προκάλεσαν διέγερση ιστού, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό αισθητήρα για να ελέγξουν τη λειτουργία των νεύρων και συνειδητοποίησαν ότι οι συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είχαν τις πιο αδύναμες αντιδράσεις στην ηλεκτρική διέγερση. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν ταυτόχρονα χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης SLPI, η οποία συνδέεται με την αποκατάσταση των βλαβών στους ιστούς της περιοχής.
Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, επιπροσθέτως, οι ερευνητές χροήγησαν σε αρουραίους με δίαιτα μηδενικής πρόσληψης της βιταμίνης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτά τα τρωκτικά ανταποκρίνονταν λιγότερο στην επίδραση των διεγερτικών φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Miguel Olivencia, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Complutense, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η απουσία βιταμίνης D ενδέχεται να καθιστά τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας αναποτελεσματικά.
Το όριο της επικινδυνότητας
Ίσως το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης κατάστασης βρίσκεται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μιας υγιεινής διατροφής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D καθημερινά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Ειδικότερα, η περίσσεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη συσσώρευση υπερβολικού ασβεστίου στο σώμα, κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να βλάψει τους νεφρούς και την καρδιά, προειδοποιούν οι γιατροί του NHS.