Ήξερες ότι το ψωμί που αγόρασες μπορεί να έχει σκόνη…σκουληκιού;

Κοινοποίηση:
scr-bread

Στο κυνήγι εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε μέχρι τα…σκουλήκια. Ποιες είναι οι τροφές που τρώμε καθημερινά και μπορεί να περιλαμβάνουν σκόνη σκουληκιών;

Καθώς εμείς πιθανότατα αυτή τη στιγμή απολαμβάνουμε αμέριμνοι κάποιο γεύμα της ημέρας, μαθαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της σκόνης mealworm, δηλαδή την πρωτεΐνη εντόμων που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία, ως συστατικό τροφίμων.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από 20 Ιανουαρίου 2025 και αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι παραγωγοί τροφίμων θα μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 4% αυτής της πρωτεΐνης σε διάφορα προϊόντα που καταναλώνουμε όλοι μας καθημερινά.

Και γιατί το κάνει αυτό; Πρόκειται για μέρος της συνολικής στρατηγικής στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος τροφίμων. Το αλεύρι αλευροσκούληκου και γρύλου ή αλλιώς mealworm έχει εγκριθεί για κατανάλωση και χρησιμοποιείται ήδη σε κάποια προϊόντα.

Ποια προϊόντα περιέχουν αλεύρι…σκουληκιών
Συγκεκριμένα, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το επεξεργασμένο τυρί, μερικές μπάρες δημητριακών και τα ζυμαρικά.

Τι είναι το mealworm
Το mealworm (Tenebrio molitor) είναι οι προνύμφες του σκαθαριού αλευροσκούληκου και χρησιμοποιείται συχνά ως τροφή για ζώα (κυρίως ως ζωοτροφή για πουλιά, ψάρια και ερπετά) και πλέον και ανθρώπους. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες και γι’ αυτό θεωρείται θρεπτική ουσία και ασφαλές προς κατανάλωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. όσοι επιζήσουν θα τρώνε κατσαρίδες. Σας προετοιμάζουν βρε κουτά

  2. Θέλουμε και κατσαριδάλευρο έτσι για ποικιλία…. μπουαχαχαχαχαααα

Leave a Response