Για «δημοκρατία του φόβου» στην Τουρκία έκανε λόγο, την Παρασκευή (28/3), ο συλληφθείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφερόμενος στην Προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, σε σχετικό άρθρο του στους New York Times, ο Εκρέμ Ιμάμογλου – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Οι μεγάλης κλίμακας συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων τους τελευταίους μήνες έστειλαν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα: Κανείς δεν είναι ασφαλής. Οι ψήφοι μπορούν να ακυρωθούν και οι ελευθερίες να αφαιρεθούν στη στιγμή. Υπό τον κ. Ερντογάν, η δημοκρατία έχει μετατραπεί σε δημοκρατία του φόβου. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την αργή διάβρωση της δημοκρατίας».
Ακόμα, σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε: «Εδώ και χρόνια, το καθεστώς του κ. Ερντογάν ροκανίζει τους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες – φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης, αντικαθιστά τους εκλεγμένους δημάρχους με γραφειοκράτες, παραγκωνίζει το νομοθετικό σώμα, ελέγχει τη δικαιοσύνη και χειραγωγεί τις εκλογές. Οι μεγάλης κλίμακας συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων τους τελευταίους μήνες έστειλαν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα: Κανείς δεν είναι ασφαλής. Οι ψήφοι μπορούν να ακυρωθούν και οι ελευθερίες να αφαιρεθούν στη στιγμή. Υπό τον κ. Ερντογάν, η δημοκρατία έχει μετατραπεί σε δημοκρατία του φόβου. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την αργή διάβρωση της δημοκρατίας. Είναι η σκόπιμη διάλυση των θεσμικών θεμελίων της δημοκρατίας μας. Η κράτησή μου σηματοδότησε μια νέα φάση στη διολίσθηση της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό και τη χρήση αυθαίρετης εξουσίας. Μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση αντιμετωπίζει τώρα τον σοβαρό κίνδυνο να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή».
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του και στις δυτικές κυβερνήσεις που – σύμφωνα με αυτόν – «σιώπησαν εκκωφαντικά», τονίζοντας το εξής: «Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και δήμαρχοι σε όλη την Τουρκία και όχι μόνο, από το Άμστερνταμ μέχρι το Ζάγκρεμπ, έδειξαν την υποστήριξή τους, με θάρρος και αρχές, μετά τη σύλληψή μου. Η κοινωνία των πολιτών, επίσης, δεν ταλαντεύτηκε. Αλλά οι κεντρικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο; Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Η Ουάσινγκτον απλώς εξέφρασε “ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις” στην Τουρκία. Με λίγες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή απάντηση.
Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου δείχνει ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν στη σιωπή, ούτε να θυσιαστούν για λόγους διπλωματικής ευκολίας που μεταμφιέζονται ως “realpolitik”. Αναμφισβήτητα, τα πρόσφατα γεγονότα – ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανατροπή του καθεστώτος Αλ Άσαντ στη γειτονική μας Συρία και η καταστροφή στη Γάζα – έχουν ενισχύσει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο λόγω της κρίσιμης ικανότητάς της να βοηθήσει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ωστόσο, η γεωπολιτική δεν πρέπει να μας τυφλώνει απέναντι στη διάβρωση των αξιών, ιδίως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαφορετικά, νομιμοποιούμε αυτούς που διαλύουν κομμάτι-κομμάτι την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες».