Μια 50χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα, η Τοουάνα Λούνεϊ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός γενετικά τροποποιημένου νεφρού χοίρου που είχε λάβει ως μόσχευμα.
Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και το μόσχευμα παρέμεινε λειτουργικό για τέσσερις μήνες πριν αρχίσει να απορρίπτεται από το σώμα της, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ διάρκειας για αυτού του είδους τις επεμβάσεις.
Η τεχνική της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργάνων από ζώα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά προσφέρει ελπίδες για την αντιμετώπιση της έλλειψης διαθέσιμων ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Παρά την αποτυχία του μοσχεύματος, η περίπτωση αυτή θεωρείται σημαντική πρόοδος στον τομέα των δια-ειδικών μεταμοσχεύσεων.
Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος. Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την μεταμόσχευση.
«Για πρώτη φορά από το 2016 χάρηκα τους φίλους και την οικογένειά μου έχοντας χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να τα προγραμματίζω όλα με βάση το πλάνο της αιμοκάθαρσης», ανέφερε η ασθενής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «αισθάνεται ευγνωμοσύνη (…) μολονότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε όλος ο κόσμος».
Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.
Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Τα αίτια της απόρριψης ερευνώνται, ωστόσο προηγουμένως είχαν μειωθεί τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λάμβανε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη που δεν σχετιζόταν με το νεφρό.
Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.
Towana Looney is finally free from dialysis after eight years, thanks to a groundbreaking gene-edited pig kidney transplant at NYU Langone Health.
Learn more about Towana’s story and our ongoing innovations in #xenotransplantation: https://t.co/uP9KMgveSu pic.twitter.com/wAD4DFxzOW
— NYU Langone Health (@nyulangone) December 17, 2024