Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να ακυρώσουν πλήρως την επιβολή αμοιβαίων δασμών.
Αυτή η δήλωση ήρθε λίγο μετά την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει ορισμένα τεχνολογικά προϊόντα από τους δασμούς ύψους 145%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αρχικά δεν ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί για τους βασικούς δασμούς του 10%, έχει τώρα προχωρήσει σε παραχωρήσεις, προσφέροντας εξαιρέσεις για τα προϊόντα που συνέβαλαν στο εμπορικό έλλειμμα. Αυτή η κίνηση έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «τέχνη της κατάργησης», σύμφωνα με το BBC.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε θετικά σχόλια για αυτήν την απόφαση κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Kaseya Center στο Μαϊάμι, όπου διεξάγονταν αγώνες πολεμικών τεχνών.
Υπόσχεται ότι τη Δευτέρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή του, να εξαιρεθούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα από τους πρόσφατους «αμοιβαίους» δασμούς, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από επιπλέον κόστη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι έλαβε το μέτρο, προκειμένου οι εταιρείες τεχνολογίας να έχουν τον χρόνο να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιστεύω ότι κάνει πίσω γιατί αναγνωρίζει, κάτι που δεν θα παραδεχτεί ποτέ δημόσια, πως έκανε λάθος, δήλωσε ααμερικανός αναλυτής αν και αναγνώρισε ότι η απόφαση «ανακούφισε πολλούς», εταιρείες αλλά και καταναλωτές που έβλεπαν πως σύντομα η απόκτηση των αγαπημένων τους τεχνολογικών προϊόντων θα γινόταν άπιαστο όνειρο. Ακόμη και με 54% δασμούς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τιμής κατά 700 δολάρια.
Η UBS είχε υπολογίσει πως το κόστος του νέου iPhone 16 Pro Max θα εκτινασσόταν κατά 950 δολάρια, εάν ίσχυε το 145% των δασμών που ο Τραμπ είχε επιβάλλει σε όλα τα κινεζικά προϊόντα.
The first sitting president to enter Kaseya Center in our 25-year history pic.twitter.com/eNrMhrUsP6
— Kaseya Center (@KaseyaCenter) April 13, 2025
Στόχος του Τραμπ πάντως όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος είναι στο μέλλον η Apple να παράγει τα κινητά της στις ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές όμως ,είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
«Η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής είναι συγκεντρωμένη στην Ασία. Για να το δούμε με νούμερα, θα χρειάζονταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια και 3 χρόνια για την Apple για να μεταφέρει μόνο το 10% της εφοδιαστικής αλυσίδας της στις ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα προϊόντα ισχύει το 20% των δασμών, εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέοι ξεχωριστοί δασμοί για προϊόντα τεχνολογίας.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple είναι εξαρτώμενοι από την Κίνα καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής των προϊόντων τους προέρχεται από εκεί. Τα έξυπνα κινητά μόνο το 2024 ήταν το κορυφαίο εισαγόμενο προϊόν στις ΗΠΑ από την Κίνα έναντι 41,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου το 90% των iPhones, συναρμολογούνται στην Κίνα. Ουσιαστικά αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% της συνολικής παραγωγής της Apple. Η Κίνα επίσης χειρίζεται τη συναρμολόγηση του 51% των Mac και του 80% των iPad.