Ιράν: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από την τεράστια έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς – Τουλάχιστον 25 οι νεκροί, πάνω από 800 οι τραυματίες

Κοινοποίηση:
In this photo provided by Islamic Republic News Agency, IRNA, men carry an injured man after a massive explosion near the southern port city of Bandar Abbas, Iran, Saturday, April 26, 2025. (Mohammad Rasoul Moradi/IRNA via AP)

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων της γιγαντιαίας έκρηξης που σημειώθηκε χτες στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν. Τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 800 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Ενισχυμένη από τον άνεμο, η φωτιά μαίνεται ακόμη. «Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει σβήσει», ανέφερε ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης από το σημείο περίπου 20 ώρες μετά την έκρηξη.

Μιλώντας την Κυριακή από τον τόπο της έκρηξης, ο υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομένι δήλωσε ότι «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί στις κύριες περιοχές» του λιμανιού.

Δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι εργαζόμενοι ξανάρχισαν τη φόρτωση και τον εκτελωνισμό εμπορευματοκιβωτίων.

Το λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι είναι ένας από τους πιο κρίσιμους ναυτιλιακούς κόμβους του Ιράν, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Στενού του Ορμούζ, ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω του οποίου διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Οικονομική Ζώνη και λειτουργεί ως βασικό κέντρο εισαγωγών, εξαγωγών και μεταφορτώσεων του Ιράν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το λιμάνι διαχειρίζεται περίπου το 50% του συνολικού εμπορίου του Ιράν και περίπου το 85-90% της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης η κύρια βάση του ιρανικού ναυτικού.

Το τελωνείο του λιμανιού ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι η έκρηξη πιθανότατα προήλθε από πυρκαγιά που ξέσπασε στην εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων και χημικών υλικών. Ένας περιφερειακός αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι είχαν εκραγεί αρκετά εμπορευματοκιβώτια.

Οι New York Times επικαλέστηκαν ένα πρόσωπο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για να συζητήσει θέματα ασφαλείας, λέγοντας ότι αυτό που εξερράγη ήταν υπερχλωρικό νάτριο – ένα σημαντικό συστατικό των στερεών καυσίμων για πυραύλους.

Το Σάββατο είναι η αρχή της εργάσιμης εβδομάδας στο Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι το λιμάνι θα ήταν γεμάτο με εργαζόμενους.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι τραυματίστηκαν «ελαφρά», μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας, επικαλούμενο το προξενείο του Μπαντάρ Αμπάς.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα της φονικής έκρηξης, προσθέτοντας ότι «έδωσε εντολή να διερευνηθεί η κατάσταση και τα αίτιά της».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την «αλληλεγγύη τους στο Ιράν» για την έκρηξη και η Σαουδική Αραβία έστειλε συλλυπητήρια.

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω «μέχρι νεωτέρας» και να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο δημόσιο πένθος σε όλη την επαρχία Χορμοζγκάν.

Η κρατική εταιρεία διανομής πετρελαιοειδών ανέφερε σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η έκρηξη «δεν έχει καμία σχέση» με τις εγκαταστάσεις της, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε διακοπή των εργασιών της στο Μπαντάρ Αμπάς.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Ομάν για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν πρόοδο.

Στην περιοχή έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν περιστατικά, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Τον Μάρτιο του 2024, πυρκαγιά στο διυλιστήριο πετρελαίου Αφταμπ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς σκότωσε έναν εργαζόμενο και τραυμάτισε άλλους δύο κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής.

Τον Μάιο του 2020, το λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι αντιμετώπισε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση που σταμάτησε τη ναυτιλιακή κίνηση και παρέλυσε τα συστήματα εφοδιαστικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «ισραηλινούς πράκτορες», αν και Ιρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τη σύνδεση με το Ισραήλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response