Ιστορική ημέρα η Παρασκευή 11η Απριλίου 2025 και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης, για τα ευρωπαϊκά κράτη.
Σήμερα, οι ιταλικές αρχές μετέφεραν 40 λαθρομετανάστες που τους είχε απορριφθεί η αίτηση για άσυλο, σε κέντρα κράτησης διαχειριζόμενα από την Ιταλία στην Αλβανία.
Νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της ΕΕ μεταφέρει απορριφθέντες αιτούντες άσυλο σε τρίτη χώρα, η οποία δεν είναι ούτε η χώρα προέλευσης ούτε χώρα διέλευσης.
Αυτό μπορεί να μην είναι η τελευταία φορά, δεδομένης μιας πρότασης της Επιτροπής της ΕΕ για την εγκαθίδρυση «κέντρων επιστροφής» σε τρίτες χώρες.
Οι απορριφθέντες στην αίτηση ασύλου λαθρομετανάστες έφτασαν με στρατιωτικό πλοίο στην αλβανική πόλη λιμάνι Σένγκιν, που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Τίρανα.
Εθεάθησαν να μεταφέρονται στο κέντρο που διαχειρίζεται η Ιταλία, όπου θα υποβληθούν σε διαδικασία πριν μεταφερθούν σε δεύτερη εγκατάσταση στη Γκιάδερ, επίσης υπό ιταλική διαχείριση.
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις εθνικότητες των λαθρομεταναστών ή άλλες ειδικότητες.
Από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, τα κέντρα στην Αλβανία παραμένουν κατά κύριο λόγο ανενεργά λόγω δικαστικών αποφάσεων και συνεχούς πίεσης από δικηγόρους υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων (ΜΚΟ) που εμποδίζουν τη χρήση τους για τη κράτηση νέων λαθρομεταναστών που περιμένουν να υποβληθούν σε διαδικασία.
Η διάρκεια παραμονής για εκείνους που είναι αποσταλμένοι στην Αλβανία παραμένει ασαφής, αν και η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει τη κράτηση απορριφθέντων αιτούντων άσυλο για έως 18 μήνες.
Η Μέγκαν Μπέντον του Ινστιτούτου Πολιτικής Μετανάστευσης σημείωσε ότι άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχουν δείξει ενδιαφέρον για παρόμοιες ρυθμίσεις με χώρες όπως η Ουγκάντα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αναφέρει μείωση αφίξεων φέτος, με 11.438 λαθρομετανάστες—οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Μπανγκλαντές, τη Συρία, την Τυνησία και την Αίγυπτο—να προσγειώνονται στα ιταλικά παράλια μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με 16.090 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η σημερινή ιστορική ημέρα στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης, αφορά και την Ελλάδα.
Κάποια στιγμή που η φανατικά woke κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταψηφιστεί, μια άλλη κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον, θα μπορούσε να ακολουθήσει το ιταλικό παράδειγμα.