Izvestia: Δημοφιλές διεθνώς το ρούβλι – Στο ρεκόρ του 65% το μερίδιο πληρωμών για τις εξαγωγές προς την Ευρώπη

Κοινοποίηση:
12a45d70206209713bda28025c384bc9_XL

Το μερίδιο των πληρωμών σε ρωσικό νόμισμα για τις εξαγωγές προς την Ευρώπη ξεπέρασε το 65% το γ’ τρίμηνο του 2024 και σημείωσε ρεκόρ για ολόκληρη τη στατιστική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας.
Οι συναλλαγές σε ρούβλια αυξάνονται στο εμπόριο με άλλες περιοχές, καθώς και στις πληρωμές για εισαγωγές.

Η κατάσταση άλλαξε σημαντικά το 2022, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και η Ρωσία απάντησε απαιτώντας να πληρώνονται σε ρούβλια οι ενεργειακοί πόροι που παρέχονται σε μη φιλικές χώρες.
Όλα αυτά ανέβασαν τη σημασία του εθνικού νομίσματος στην παγκόσμια σκηνή, γράφει η Izvestia. Το μερίδιο του ρουβλίου στους ευρωπαϊκούς διακανονισμούς για τις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε στο 65,3% το τρίτο τρίμηνο του 2024 – το υψηλότερο ποσοστό από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των διακανονισμών σε νομίσματα μη φιλικών χωρών μειώθηκε στο ελάχιστο 27,9%. Το υπόλοιπο 6,8% διεξήχθη σε άλλα νομίσματα.
Οι συναλλαγές σε ρούβλια διευρύνονται λόγω των κυρώσεων που δυσχεραίνουν τη διενέργεια συναλλαγών σε δυτικά νομίσματα με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε στη Izvestia ο αναλυτής της Finam Alexander Potavin.

Ωστόσο, η ανάγκη για εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία εξακολουθεί να υφίσταται, οπότε όλα τα μέρη αναζητούν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης.
Το ρούβλι χρησιμοποιείται πιο ενεργά σε διακανονισμούς με την Αρμενία, τη Λευκορωσία, την Ινδία και τις αφρικανικές χώρες – επί του παρόντος τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, σημείωσε η επικεφαλής του Κέντρου του ΟΟΣΑ στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας της Προεδρικής Ακαδημίας Antonina Levashenko.

Ισχυροί δεσμοί με BRICS – Δημοφιλές το ρούβλι

Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες BRICS και EAEU, σύμφωνα με την κορυφαία αναλύτρια της Freedom Finance Global Natalya Milchakova. Το κράτος συναλλάσσεται επίσης σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια. Δεδομένων των τάσεων αποδολαριοποίησης, όλες οι χώρες BRICS αναμένεται να μεταβούν σε διακανονισμούς στα εθνικά τους νομίσματα το 2025-2026 και τελικά να υιοθετήσουν κρατικά ψηφιακά νομίσματα, δήλωσε η ίδια. “Η δυναμική των διακανονισμών εξαγωγών και εισαγωγών σε ρούβλια δείχνει ότι η ρωσική οικονομία γίνεται σταδιακά πιο ανεξάρτητη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το ρούβλι έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές νόμισμα όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και διεθνώς”, δήλωσε στη Izvestia η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Παγκόσμιων Χρηματοοικονομικών Αγορών και Fintech στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov Venera Shaidullina.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: