Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – 23 υπουργοί και αναπληρωτές
Δηλώσεις σε δημοσιογράφους, περιστοίχισαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, έκαναν αρκετοί υπουργοί της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης.
«Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα κάνει ότι προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Επικρατείας Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.
«Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δεν σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον κρίσιμο τομέα των εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.
«Είναι ένα υπουργείο φωτιά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «από ό,τι συζήτησα με την κυρία πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε την διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη Κορυφής, γιατί αν δεν διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί. Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».
Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα κενά τα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε η Φρόσω Κιάου. «Υπάρχει μια πλήρης δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν πράγματι κενά. Αυτό το ξέρουμε και η απερχόμενη ηγεσία το ξέρει. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό», είπε η κ. Κιάου και ανέφερε ότι τα γνωρίζει επειδή επί 7 μήνες ήταν άμισθη συνεργάτης του Αριστείδη Μπαλτά.
Ένα από τα πρόσωπα της ημέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Α. Πρωτοψάλτη ζήτησε χρόνο, ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι η δουλειά της μπορεί να γίνει επικοινωνιακό όπλο για την προβολή της χώρας απάντησε: «ούτως ή άλλως μέχρι τώρα μέσα από αυτά τα 40 χρόνια που είμαι σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι, ελληνικός πολιτισμός και ελληνική γλώσσα που πιστεύω ότι είναι το ωραιότερο άνθος του πολιτισμού μας, μεταφέρω την ψυχή, την αγάπη, την αισιοδοξία τον πολιτισμό και όλα όσα κρίνει ο ελληνικός λαός». Μπορεί να είστε περισσότερο από 23 ημέρες υπουργός, σχολίασε δημοσιογράφος, «Θα τα πούμε», περιορίστηκε να δηλώσει η κ. Πρωτοψάλτη και απομακρύνθηκε από τους δημοσιογράφους.
«Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε: «αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό. Αλλά σε επίπεδο συμβολικό νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση».
Ολα,για τη πάρτη σας.
ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ιδρύουν στo… Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή
Το νέο πανεπιστήμιο θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2013, τα μαθήματα θα διδάσκονται μόνο στα αγγλικά και τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ
Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να? υπάρχουν, το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ιδρύει την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή στη χώρα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς θα πρόκειται για ένα διεθνούς κύρους ΑΕΙ που θα απευθύνεται σε Ελληνες, Κύπριους, Ευρωπαίους και Βαλκάνιους πολίτες.
Η εισαγωγή στους κόλπους του θα γίνεται μέσω εξειδικευμένων τεστ που θα διενεργεί το νέο πανεπιστήμιο, ενώ η διδασκαλία θα είναι μόνο στα αγγλικά. Παράρτημα του νέου ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου θα λειτουργήσει και στην Τσεχία, στην πρωτεύουσα της οποίας η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παραχωρήσει κτίριο 500 τ.μ. όπου θα στεγαστεί η σχολή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Νομική Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές την άνοιξη του 2013. Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Πρόεδρός της θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και φίλος της Ελλάδας, κ. Τζουλιάνο Αμάτο. Στην αντιπροεδρία, όπως και στο διοικητικό της συμβούλιο, θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιο «ηχηρά ονόματα» της νομικής επιστήμης
Προσπερνά με ευκολία τον συνταγματικό σκόπελο, στον οποίο αυτή τη στιγμή προσκρούει η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός (ΕPLO) είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου. Αλλωστε ο Οργανισμός μετρά ήδη στους κόλπους του 54 από τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια του κόσμου, που βρίσκονται διάσπαρτα στις 17 χώρες κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.α.) του EPLO.
Το πρόγραμμα μαθημάτων και οι διδάσκοντες είναι ήδη έτοιμα από καιρό και εάν δεν μεσολαβούσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι πόρτες της σχολής θα άνοιγαν το φθινόπωρο του 2012. Μπορεί τα κόμματα στη χώρα μας ακόμη να διαπληκτίζονται για τον νέο νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ, αλλά οι εξελίξεις -ως φαίνεται- τους προσπερνούν
Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Η αφρόκρεμα
Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνιστά μια πολύ δυνατή ομάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών, που αποτελούν την «αφρόκρεμα» στο είδος τους. Αντίστοιχο πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1958 στη Φλωρεντία. Ηδη η τεχνογνωσία τους μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της ιδιωτικής Νομικής θα βρίσκονται στο Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στα Λεγραινά Σουνίου. «Χαράς Ευαγγέλια» για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων 2012, που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις «δημόσιες νομικές σχολές». Μια νέου τύπου νομική θα τους περιμένει, με δίδακτρα από 4.000 μέχρι και 6.000 ευρώ τον χρόνο, σε αντίθεση με τη φυγή στο εξωτερικό που θα τους κόστιζε μέχρι και 50.000 ευρώ ετησίως.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου μετρά μακρόχρονη εμπειρία από εκπαιδευτικά προγράμματα τριτοβάθμιας παιδείας αλλά και διεθνούς φήμης μεταπτυχιακά.
Πολλά χρόνια τώρα, λειτουργεί η Ακαδημία Δικαίου, τους θερινούς μήνες, όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, κάνουν τα μαθήματά τους στο Σούνιο. Πέρσι παρακολουθούσε μεταπτυχιακά ο γιος του Ιταλού πρόεδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σπύρος Φλογαΐτης
Ο ιθύνων νους του κέντρου
Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα και πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για διεθνή οργανισμό, που διευθύνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Φλογαΐτης. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 υπεγράφη η Διεθνής Συνθήκη «Συμφωνία για την Ιδρυση και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου». Στις 21 Σεπτεμβρίου 2007 ετέθη σε ισχύ η ίδρυση του EPLO μετά τη γνωστοποίηση από τρία κράτη (της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Ιταλίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου) ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες κύρωσης -σύμφωνα με το Καταστατικό του Οργανισμού και βάσει των εθνικών νομοθεσιών- είχαν ολοκληρωθεί. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνώρισαν τη σημασία του Δημοσίου Δικαίου και την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των επιστημονικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών, διδακτικών, επιμορφωτικών παραμέτρων του Δημοσίου Δικαίου. Ψυχή του κέντρου και ιθύνων νους είναι φυσικά ο καθηγητής κ. Φλογαΐτης
h**p://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63662437
Όλες οι ΜΚΟ, τα ιδρυτικά μέλη και τα ποσά
Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου
Φλογαΐτης Σ. – 1.304.500,00 €
h**p://www.thepressproject.gr/article/56866/Apokleistiko-Oles-oi-MKO-ta-idrutika-meli-tous-kai-ta-posa-ton-epidotiseon
Βαμβουνάκης: Ο Πρέσβης που «ενοχλούσε» για τις ΜΚΟ
Ο Έλληνας Πρέσβης που προειδοποίησε για το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ και το πλήρωσε με την μετάθεσή του ξεκαθαρίζει σημαντικές πτυχές του σκανδάλου
h**p://www.thepressproject.gr/article/56958/Bambounakis-O-anthropos-pou-enoxlouse-gia-tis-MKO
Διαχρονική μάσα από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου
Είναι πολλά τα λεφτά, Παμπούκη, Φλογαΐτη και Σιούτη
Συνολικές αμοιβές ύψους περίπου 700.000 ευρώ για «νομικές υπηρεσίες» εισέπραξαν την περίοδο από τον Μάιο του 2002 ως τον Απρίλιο του 2004, οι νυν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Παμπούκης, Φλογαΐτης και Σιούτη. Η εφημερίδα σας, ο «ΕΚ», σας παρουσιάζει σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας, τις σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΟΠΑΠ και τα ποσά που διατέθηκαν, για να αποκομίσετε μια εικόνα του ποιοι μας κυβερνούν και πως αυτοί λειτουργούν, αλλά και μέσω ποιων πρακτικών φτάσαμε στην «κρίση»… Ο λόγος για μια κάστα «σοσιαλιστών», οι οποίοι διαχρονικά και επιβαίνοντας στα άρματα αρχικά του σημιτικού εκσυγχρονισμού και αργότερα του νεοφιλελεύθερου κοσμοπολιτισμού που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κατάφεραν να αποκτήσουν ισχύ και προσβάσεις, που τους επέτρεψαν και τους επιτρέπουν να πλουτίζουν εις βάρος του Έλληνα πολίτη, ο οποίος δοκιμάζεται από την κρίση. Ένας εγκάρσιος άξονας μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλεύεται τις κυβερνητικές θητείες του, την ώρα που το Μαξίμου πουλά φύκια και μεταξωτές κορδέλες στον κόσμο περί δήθεν κάθαρσης, «τελειώνοντας» τον εκτός πολιτικού παιχνιδιού πλέον και ιδιαίτερα ευάλωτο, Άκη Τσοχατζόπουλο.
Τα στοιχεία για τις «δουλειές»
Στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου 2002 του ΟΠΑΠ, το ΔΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία και εγκρίνει την πρόσληψη του νομικού γραφείου Φλογαΐτη-Παμπούκη-Σιούτη και συνεργατών και την ανάθεση σε αυτούς του έργου του νομικού ελέγχου για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αλλά και της νομικής συνδρομής στη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης της Διακρατικής Συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, και για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για την επέκταση της δράσης του ΟΠΑΠ στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, γίνεται υπόμνηση για «τα ιδιαίτερα περιορισμένα χρονικά περιθώρια» για την ολοκλήρωση του έργου του νομικού ελέγχου, που είναι απαραίτητος για την εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ, μάλλον ώστε να δικαιολογηθεί η απευθείας ανάθεση. Ακολούθησαν αναθέσεις και αμοιβές, στις οποίες και θα αναφερθούμε: στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, εγκρίθηκε αμοιβή 10.000 ευρώ στους προαναφερόμενους δικηγόρους. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2002, αμοιβή 49.200 ευρώ. Στις 17 Δεκεμβρίου 2002, 25.000 ευρώ. Στις 20 Μαρτίου 2003, 8.000 ευρώ. Στις 27 Μαρτίου 2003, 40.000 ευρώ. Στις 29 Μαΐου 2003, 208.000 ευρώ στο δικηγορικό γραφείο Φλογαΐτη-Παμπούκη-Σιούτη. Την 23 Ιουλίου 2003, 46.870 ευρώ, αλλά και 40.000 ευρώ, σύνολο 86.870. Την 4η Σεπτεμβρίου 2003, 10.000 ευρώ. Την 10η Οκτωβρίου 2003, 33.000 ευρώ. Την 22α Ιανουαρίου 2004, 125.850 ευρώ (μείον τον αναλογούντα φόρο). Την 22α Ιανουαρίου 2004, 25.000 ευρώ. Την 16η Μαρτίου 2004, 44.500 ευρώ. Στις 6 Απριλίου 2004, 22.000 ευρώ, λίγο μετά τις εκλογές! Σχεδόν 700.000 ευρώ αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, σε λιγότερο από δύο χρόνια…
Ιδεολογία και… «δουλειές»!
Σκιαγραφούμε ένα σύντομο προφίλ των παραπάνω, για να γνωρίζετε για ποιους μιλάμε. Ο Χάρης Παμπούκης, υπέρμαχος του εθνοκτόνου «κοσμοπολίτικου πατριωτισμού» και φυσικά της «παγκόσμιας διακυβέρνησης», είναι υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ και θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος-κλειδί στο Μαξίμου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Συναλλαγών στη Νομική Σχολή. Διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ επί των ημερών εκεί του Γιώργου Παπανδρέου. Κατηγορήθηκε ότι διετέλεσε νομικός σύμβουλος της κινέζικης Cosco και ότι ανέλαβε για λογαριασμό της τις διαπραγματεύσεις για το λιμάνι του Πειραιά. Αρνήθηκε όμως την κατηγορία, λέγοντας ότι ήρθε μεν σε επαφή με την κινεζική εταιρεία και ότι μπορεί να συναντήθηκε δύο φορές μαζί τους, αλλά «για πολλούς λόγους, δεν προχώρησε η συνεργασία». Και συμπλήρωσε: «Δεν πήρε ποτέ τη μορφή εντολής. Δεν έχω εκπροσωπήσει, λοιπόν, ποτέ την Cosco και δεν έχω πάρει ένα ευρώ από αυτήν. Αλλά αν υποθέσουμε ότι ήμουν δικηγόρος της, τι το μεμπτόν; Είμαι καθηγητής της Νομικής και υπήρξα γνωστός δικηγόρος. Σημαίνει αυτό ότι επειδή κάποτε είχα κ200610-pampoukisάποιον πελάτη, μου δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων; Ποτέ των ποτών!» Μάλλον ο Παμπούκης θεωρεί ότι δεν υπάρχει και τίποτα το μεμπτόν με τις υπέρογκες αμοιβές από τον ΟΠΑΠ… Ο Σπύρος Φλογαΐτης είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε δύο φορές (2007 & 2009) υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών σε προεκλογικές περιόδους, καθώς είχε ισχυρά ερείσματα και στη ΝΔ και στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Την περίοδο 2000-2005 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, είναι σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. All weather ή παντός καιρού ελληνιστί. Θα τον δείτε παρακάτω με την Γλυκερία Σιούτη… Η Γλυκερία Σιούτη λοιπόν, με ρόλο προσωπάρχη στο Μαξίμου, είναι επίσης καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και από ανέκαθεν πολύ «κοντά» στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι πρότινος ήταν δικηγόρος της βρετανικής εταιρείας Loyalward, η οποία απέκτησε με παράνομο τρόπο από τη Μονή Τοπλού την περιοχή-φιλέτο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Η Μονή, ξεπούλησε 26.000 στρέμματα ελληνικής γης στη βρετανική εταιρεία, με την Γλυκερία Σιούτη να χειρίζεται την υπόθεση. Σημειωτέον ότι την περιοχή διεκδικούσε από τη Μονή το ελληνικό Δημόσιο… Υπάρχουν όμως και άλλα: η κ. Σιούτη φέρεται να συμμετείχε στη νομική ομάδα που οργάνωσε ο διαβόητος Μιχάλης Χριστοφοράκος της Siemens, για να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγε εις βάρος του η αμερικανική νομική εταιρεία Debevoise & Plimpton. Τώρα: το δίδυμο Φλογαΐτη-Σιούτη είχε εκπροσωπήσει τον Δήμο Αθηναίων τον περασμένο Μάρτιο σε δίκη που αφορούσε στα έργα στον Ελαιώνα, ύστερα από ομαδική προσφυγή πολιτών. Δεν υπήρχε άλλο γραφείο κύριε Κακλαμάνη;
Μας προκαλούν με τα έργα τους
«Ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό». Αυτό φαίνεται να ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Στο δε κυβερνών κόμμα, τα συστήματα νομής της εξουσίας και του κορβανά, διατηρούν τα προνόμιά τους διαχρονικά. Τα παραπάνω στοιχεία, μιλούν από μόνα τους. Παρανομία μπορεί να μην υπάρχει, όπως δεν υπάρχει άλλωστε και στις προκλητικές αμοιβές των λεγόμενων «golden boys». Πρόκληση κατά της κοινωνίας όμως υπάρχει και μάλιστα μεγάλη. Οι αποκαλύψεις αυτές, σε μια εποχή που ο μέσος πολίτης δοκιμάζεται, αναδεικνύουν πως λειτουργεί το σύστημα και πως τρέφει τα παιδιά του.
h**p://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4633:2010-06-23-08-54-33&catid=89:2008-10-10-10-48-18&Itemid=281
ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ
Μπορεί να είναι καθηγητής και να διδάσκει τα ελληνόπουλα ένας καταχραστής δημοσίου χρήματος; Διώξτε τον!
Πρέσβης «καίει» ΜΚΟ
«Κλειδί» στη χρηματοδότηση της «οργάνωσης» ο γνωστός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης…
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Μια ακόμη παράξενη χρηματοδότηση «οργανισμού», ο ιδρυτής του οποίου με προηγούμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή του μονοπώλησε κρατικά κονδύλια έχοντας διακομματική συναίνεση, έρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή την ευσυνειδησία αλλά και την παρατηρητικότητα Έλληνα διπλωμάτη στη μακρινή Ταϊλάνδη.
Από σύμπτωση, ο Έλληνας πρέσβης στην Ταϊλάνδη, Ν. Βαμ βουνάκης, ανακάλυψε ότι στη χώρα δια πίστευσής του δραστηριοποιείται «διεθνής οργανισμός», που, όμως, ουσιαστικά είναι διάδοχος ελληνικής ΜΚΟ, η οποία τουλάχιστον το 2007 εμφανίζεται να εισπράττει 20.000 ευρώ απευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό και τη Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών του ΥΠΕΞ, χωρίς να είναι γνωστό τι άλλα ποσά έχει εισπράξει από την ΥΔΑΣ –τη Διεύθυνση που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ– και όχι «διεθνείς οργανισμούς».
Είναι ενδεικτικό, σε ό,τι αφορά στα ποσά, ότι για δημόσιες σχέσεις στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ διατεθήκαν 20.000 ευρώ και στην πρεσβεία της Άγκυρας μόλις 15.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσα από τη Δ1 Διεύθυνση, της οποίας προΐσταται σήμερα ο κ. Μ. Διάμεσης, και είχε, φυσικά, την έγκριση της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
«Κλειδί» στην όλη διαδικασία χρηματοδότησης είναι το «αφεντικό» της ΜΚΟ, ο γνωστός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, και η μετονομασθείσα σε «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου» οργάνωσή του. Ένας «οργανισμός» στον όποιο μετέχουν, υποτίθεται, αρκετές χώρες, αλλά στη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση έργων εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Action Aid…
Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης είχε υπηρετήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009.
Πρόγραμμα «Γεράκης»
Ο πρέσβης μας στην Μπανγκόκ διαπίστωσε, όπως ανέφερε με τηλεγράφημά του στην αρμόδια διεύθυνση ΥΔΑΣ του υπουργείου, ότι υπέπεσε στην αντίληψή του πως στο Διαδίκτυο η συγκεκριμένη ΜΚΟ εμφάνιζε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως συγχρηματοδότη στο πρόγραμμα «Γεράκης: Εκπαίδευση διοικητικών δικαστών, αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων στο ευρωπαϊκό δημόσιο Δίκαιο (2007-2010)». Η ΥΔΑΣ απαντά στον πρέσβη ότι επικοινώνησε με τη ΜΚΟ και λανθασμένα ανέφερε το ΥΠΕΞ ως συγχρηματοδότη και θα αποσυρθεί, μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κ. Βαμβουνάκη, όμως, λίγες ώρες αργότερα η αρμόδια Διεύθυνση του απέστειλε νέο τηλεγράφημα, ενημερώνοντάς τον ότι ο ΕΟΔΔ «είχε όντως λάβει μια ad hoc επιχορήγηση της τάξης των 20.000 ευρώ το 2007 από τη Δ1 Διεύθυνση και όχι από την ΥΔΑΣ».
Ο κ. Βαμβουνάκης ερωτά τη Δ1 Διεύθυνση και τον επικεφαλής της, Μ. Διάμεση, εάν το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με το ποσό αυτό, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει το 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά προβαίνει και σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή παρατήρηση σχετικά με την απουσία κάθε αναφοράς στην ιστοσελίδα του ταϊλανδικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, στις εκδηλώσεις που φέρεται να έχει οργανώσει η ΕΟΔΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη:
«Στο Διαδίκτυο στα ταϊλανδικά και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου γίνεται μνεία εδώ επισκέψεων του κ. Φλογαΐτη, 2009 και 2010, και μιας επίσκεψης Ταϊλανδού προέ δρου Δ.Δ. στην Ελλάδα, αλλά δεν προκύπτει μνεία για “six one week lectures by European experts” και “implementation of a complete cycle of studies” κ.λπ., που αναγράφεται στο πρόγραμμα ΕΟΔΔ. Ποιοι είναι οι “European experts”; Η πρεσβεία έχει ερωτηθεί σχετικά; Και τι σημαίνει “complete cycle of studies”;»
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ξαφνικά γίνονται αλλαγές και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΔ, το μεν πρόγραμμα «Γεράκης» δηλώνεται ως «ανοιχτό» –επομένως δεν ολοκληρώθηκε το 2010–, το δε ΥΠΕΞ δεν εμφανίζεται ως συγχρηματοδότης, αλλά ως «υποστηρικτής» του προγράμματος.
Με αιχμηρό και σαρκαστικό, μάλιστα, τρόπο ο κ. Βαμβουνάκης αναφέρεται στην… απήχηση του προγράμματος στην Ταϊλάνδη:
«Αυτό, πάντως, που ενδιαφέρει την πρεσβεία της Μπανγκόκ είναι ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι “ανοιχτό” και, κατά συνέπεια, οφείλουμε να το προβάλλουμε καταλλήλως στις εδώ επαφές μας, αναδεικνύο ντας έτσι την αξιόλογη ίσως –πλην, όμως, μη επαρκώς ορατή στην Ταϊλάνδη– συνεισφορά της χώρας μας του έτους 2007. Ιδίως εάν τα 20.000 ευρώ δεν αποτελούν τη μονή αναπτυξιακή συνεισφορά μας στο πρόγραμμα αυτό.
»Σημειωτέον ότι στην ερώτηση του Ταϊλανδού ΥΠΕΞ –που συνάντησα κατ’ ιδίαν προ μηνός– εάν υπάρχει ή υπήρξε κάποιο ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ταϊλάνδη, είχα απαντήσει αρνητικά. Ευτυχώς, ούτε ο Ταϊλανδός ΥΠΕΞ έδειξε να γνωρίζει κάτι για το πρόγραμμα “Γεράκης”, την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ανακαλύψει ακόμη από το Διαδίκτυο».
Ο κ. Βαμβουνάκης θέτει ένα ακόμη σοβαρό θέμα, καθώς ο ΕΟΔΔ πρακτικά δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που να τον συνδέει με την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση υπερεθνικού ή διεθνούς οργανισμού.
Χρηματοδότηση
Ο Έλληνας πρέσβης ζητά να ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση εάν τα 20.000 ευρώ είναι η μοναδική χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν υπάρχει εγγραφή του προγράμματος στα αρχεία DAC – OECD, αφού πρόκειται για αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τη χώρα μας, και θέτει το τελικό κρίσιμο ερώτημα:
«Τι αποκόμισε η χώρα μας επιχορηγώντας ad hoc το διεθνή οργανισμό ΕΟΔΔ για εκδήλωση το 2007 και, πιο συγκεκριμένα, τι αποκομίσαμε εάν μερικοί Ταϊλανδοί διοικητικοί δικαστές εμπλούτισαν ενδεχομένως τις γνώσεις τους στο ευρωπαϊκό διοικητικό Δίκαιο;».
Και ο κ. Βαμβουνάκης ρωτά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας ποια είναι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας στον ΕΟΔΔ και ποια των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον επιμένουν να τον εμφανίζουν ως διεθνή οργανισμό, ενώ ρίχνει πραγματική «βόμβα» δηλώνοντας ότι ο ΕΟΔΔ και η προηγούμενη οργάνωση του κ. Φλογαΐτη έχουν χρηματοδοτηθεί μόνο από την ΥΔΑΣ με περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για διάφορα προγράμματα.
Η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Φλογαΐτη πριν απορροφηθεί από τον ΕΟΔΔ έλαβε 2.053.000 ευρώ για έργα όπως «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος Δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «Παράρτημα της ΜΚΟ στο Ιράν», «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική κ.ά.
Ο Έλληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει, όμως, μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης που έχει σχέση με την ονομασία του προγράμματος:
«Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η κωδική ονομασία του προγράμματος του ΕΟΔΔ ως “Γεράκης” μας γεμίζει ίσως “εθνική υπερηφάνεια” για τα κατορθώματα Επτανήσιου τυχοδιώκτη συμπατριώτη μας του 17ου αιώνα στο βασίλειο του Σιάμ –διοργανώθηκε, μάλιστα, και ειδική πολιτιστική εκδήλωση γι’ αυτόν επί του προκατόχου μου–, πλην, όμως, η άποψή μου είναι ότι η αναφορά του ονόματος Κων. Γεράκη (HH C. Phaulkon) προκαλεί σε πολλούς Ταϊλανδούς μάλλον αρνητικούς –ή και άκρως αρνητικούς– συνειρμούς, αφού τελικά τον αποκεφάλισαν ως προδότη.
»Σημειώνεται ότι o Γεράκης για να αναρριχηθεί στο υψηλό υπουργικό του αξίωμα είχε συμμαχήσει καιροσκοπικά με εκάστοτε κρατούντες και ξένες δυνάμεις –αλλάζοντας, μάλιστα, το ελληνικό του όνομα και το ορθόδοξο δόγμα του–, προκειμένου ικανοποιήσει την άκρατη φιλοδοξία του και να περιφρουρήσει τον παράνομο πλουτισμό του».
Eπίκαιρα
h**p://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/03/blog-post_9514.html
Ναι,το παραδέχομαι.Εχω καταντήσει εμμονική και η πρώτη κίνηση που κάνω είναι,να αναζητώ φωτογραφίες τους ή βίντεο,για να διαπιστώσω,εαν φορούν τη βέρα στο αριστερό.Σήμα κατατεθέν,καθολικών και «περιούσιων».
Επιδιδόμενη εδω και καιρό σ΄αυτό το…σπορ,παρατήρησα οτι οι περισσότεροι
καλύπτουν στις εμφανίσεις τους,το αριστερό χέρι.
Τυχαίο;Δε νομίζω.Μπείτε στο τρυπάκι και τα λέμε.