Kατάθλιψη: Τρεις απόλυτα φυσικές ουσίες που βοηθούν τα άτομα που πάσχουν

Κοινοποίηση:
7

Όλοι “έχουμε τα κάτω μας” από καιρό σε καιρό, αλλά αν νιώθετε συνεχώς σε κακή διάθεση και χωρίς ενέργεια για να αλλάξετε την κατάσταση, τότε μπορεί να είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, που πάσχουν από κατάθλιψη.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική βοήθεια για την κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για διαγνωσμένη κατάθλιψη.

Τα κακά νέα είναι ότι αυτά τα ισχυρά φάρμακα, παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους και τη σχετική ασφάλειά τους, συνοδεύονται από μια λίστα με δυσάρεστες παρενέργειες, όπως άγχος, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, αϋπνία, αύξηση βάρους, ακόμη και ανικανότητα.

Να θυμάστε ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας πριν αλλάξετε φάρμακα ή πάρετε συμπληρώματα διατροφής.

Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον με συμπτώματα κατάθλιψης. Ακολουθεί μια λίστα με τρία:

Βαλσαμόχορτο

Το κίτρινο ανθοφόρο βότανο Hypericum perforatum, ευρύτερα γνωστό ως St. John’s Wort, ή βαλσαμόχορτο στην Ελλάδα, έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Έχει αποδειχτεί σε κλινικές δοκιμές ότι δρα στον εγκέφαλο με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως οι αναστολείς σεροτονίνης (SSRIs) που γενικά συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες.

Το 2017 μια μεγάλης κλίμακας επιστημονική μετα-ανάλυση 27 επιμέρους μελετών, που εξέτασαν το St. John’s Wort ως αντικαταθλιπτικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα SSRIs στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Μια ακόμη πιο πρόσφατη ανασκόπηση 26 μετα-αναλύσεων έδειξε ότι το βαλσαμόχορτο είχε σημαντικά λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.

Κρόκος (σαφράν)

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Ιταλών και Ιρανών επιστημόνων το 2018, το σαφράν έδειξε κλινικά αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατάλληλη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για το εν λόγω φάρμακο.

Οι μελέτες συνεχίζονται, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μόλις πέρυσι, μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, στην οποία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χορηγήθηκαν 100 mg σαφράν ημερησίως για δύο μήνες, έδειξε ότι όχι μόνο βελτίωσε σημαντικά την κατάθλιψη, αλλά και τον ύπνο και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Κουρκουμίνη

Αυτή η λαμπερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από τον κουρκουμά είναι σχετικά καινούργια ουσία στην έρευνα σχετικά με την κατάθλιψη και τα φυσικά αντικαταθλιπτικά. Αλλά οι συγγραφείς ενός πρόσφατου άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Planta Medica πιστεύουν ότι είναι μία από τις τρεις πιο υποσχόμενες πιθανές εναλλακτικές λύσεις στα φαρμακευτικά φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης (το βαλσαμόχορτο και το σαφράν είναι οι άλλες δύο).

Τρία νέα εκχυλίσματα κουρκουμίνης έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA. Μια επιστημονική ανασκόπηση δοκιμών σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος έδειξε ότι η κουρκουμίνη ήταν καλά ανεκτή, με ήπιες έως καθόλου παρενέργειες. Από τις επτά δοκιμές που εξετάστηκαν, οι έξι ανέφεραν θετικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

Μια άλλη, ευρύτερη ανασκόπηση 65 προκλινικών και 15 κλινικών δοκιμών και ανοιχτών μελετών μεταξύ 2005 και 2021 έδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε μια ολόκληρη σειρά διαταραχών ψυχικής υγείας, από την κατάθλιψη έως τη σχιζοφρένεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: