Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 5 χρηστών που διαχειρίζονταν προφίλ στο Facebook και υπόσχονταν προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν ή ήταν και εκτός του Δελτίου Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση διενέργειας παράνομων τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι με στόχο τον εντοπισμό ιστοσελίδων, αλλά και χρηστών του Διαδικτύου, που προβαίνουν σε παράνομη εμπορική επικοινωνία για τυχερά παιχνίδια και παράνομο στοιχηματισμό.
Από την Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης και Καταπολέμησης της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού που διεξάγεται μέσω Διαδικτύου, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα στο Facebook, όπου εντοπίστηκαν χρήστες να προβαίνουν σε παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού στο Διαδίκτυο.
Τα συγκεκριμένα άτομα, έχοντας δημιουργήσει πέντε διαφορετικά προφίλ στο Facebook, με ονόματα – τίτλους που παρέπεμπαν σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, διαφήμιζαν ή προσέγγιζαν και προσέλκυαν άλλους χρήστες, υποσχόμενοι ότι διαθέτουν και προσφέρουν, έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι είτε συμπεριλαμβάνονταν στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε ήταν εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.
Μάλιστα για να γίνονται πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι, για τους αγώνες που έδιναν τα προγνωστικά, διέθεταν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη προγνωστική στοιχηματική δραστηριότητα αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στη Βραζιλία.
Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η εξειδικευμένη ομάδα των στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιήσει ψηφιακά τα συγκεκριμένα προφίλ στο διαδίκτυο.
Όπως προέκυψε, η διαχείριση των προφίλ γινόταν τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος Αλβανός διέμενε στα Χανιά της Κρήτης.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στα Χανιά και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του 27χρονου Αλβανού, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από την επιτόπια αυτοψία ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.
Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των πέντε χρηστών, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Παράλληλα, θα υποβληθούν άμεσα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για τους λοιπούς τέσσερις δράστες, που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Τα ψηφιακά μέσα και πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.