Kύπριοι κατά Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου!

Κοινοποίηση:
demonstration-for-missings-cyprus

Iστορικής σημασίας αίτημα για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο («ICC») στη Χάγη κατά της Τουρκίας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου υποβάλλει κυπριακή ομάδα.

Το αίτημα για κατηγορητήριο έρχεται μερικές ημέρες πριν από την 40ης επέτειο της τουρκικής κατοχής.

Ένας Ευρωβουλευτής και ένας συνασπισμός Κυπρίων, υπέβαλαν σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο («ICC») στη Χάγη, αίτημα ανακριτικής διαδικασίας για διάπραξη εγκλημάτων από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι αναφέροντες καλούν την εισαγγελική αρχή του ICC να κινήσει έρευνα όσον αφορά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, τον εποικισμό και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα.

Η κοινοποίηση κατατέθηκε από τον κον. Κώστα Μαυρίδη, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Κύπρο και την ομάδα Cypriots Against Turkish War Crimes (CATWR), μια ένωση Κυπρίων κυρίως προσφύγων από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το Νομικό Κέντρο Shurat Ha Din συνέβαλε καθοριστικά στην έρευνα και σύνταξη της καταγγελίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τους ο κ. Μαυρίδης και ο συνασπισμός Κυπρίων αναφέρουν πως αυτή η χωρίς προηγούμενο απαίτηση για διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου «επιδιώκει να θέσει τέλος στην ατιμωρησία την οποία απολαμβάνει η Τουρκία για την εγκληματική της συμπεριφορά από όταν εισέβαλε στη νησιωτική δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974».

«Η εποικιστική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Κύπρο είναι καλά τεκμηριωμένη, έχοντας αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και παρά το ότι πρόκειται για κατοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε., η Τουρκία και οι ηγέτες της έχουν αποφύγει κάθε νομική συνέπεια για τα εγκλήματά τους», αναφέρουν.

Μια έρευνα από την εισαγγελία του Δικαστηρίου θα αποτελούσε, προσθέτουν, μια πρώτη απόπειρα να χυθεί το άπλετο φως της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στην τουρκική κατοχή. «Η καταγγελία καταδεικνύει ότι η Τουρκία ασκεί κατάφωρη και συστηματική παραβίαση του Άρθρου 8(2)(b)(viii) του Καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη. Η Τουρκία στρατολογεί, ενθαρρύνει και μεταφέρει, συνεχώς μετά την εισβολή, Τούρκους από αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας προκειμένου να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Το δημογραφικό μέγεθος της εγκατάστασης των εποίκων απειλεί τη σκοπιμότητα ενός αμοιβαία αποδεκτού τέλους στη διένεξη».

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή κο. Κώστα Μαυρίδη «Ο εποικισμός και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από Τούρκους αξιωματούχους δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Αποτελεί ζήτημα του διεθνούς ποινικού δικαίου και θέμα απονομής της δικαιοσύνης. Πλέον, εναπόκειται στο ICC να διερευνήσει τα γεγονότα και να αποφασίσει υπέρ του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζοντας τους εγκληματίες».

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι μέλος του Δικαστηρίου, από την ίδρυσή του, το 2002. Καμιά χώρα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα κυριαρχίας του τουρκικού καθεστώτος κατοχής στη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με το sigmalive τα ενδιαφερόμενα μέρη που υπέβαλαν το Communication Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης και την ομάδα CATWR αντιπροσωπεύει ο Άθαν Τσιμπίδης, Δικηγόρος με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο κ. Τσιμπίδης έχει κινήσει αγωγή εναντίον της παράνομης κατοχής στα δικαστήρια των Η.Π.Α.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: