KAΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ-Κλείνουν εργοστάσια και φεύγουν από τη χώρα οι εταιρίες!

Κοινοποίηση:
louketo

Τα μαζεύουν και πάνε εξωτερικό…

Τα «μαζεύουν και φεύγουν» από τη χώρα η μια μετά την άλλη ξένες πολυεθνικές, πλήττοντας την οικονομία αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σχετικά με τις δυνατότητές της να προσελκύσει και να διατηρήσει τις ξένες επενδύσεις. Χθες, ήταν η σειρά της Bolton Group με έδρα την Ιταλία, η οποία όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), της μεγαλύτερης βιομηχανίας προϊόντων χάρτου της χώρας, με αποτέλεσμα περίπου 200 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να καταγγείλει την πολυεθνική για το κλείσιμο του εργοστασίου της, κάνοντας λόγο για ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, αφορμή για το «λουκέτο» ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο αποτέλεσε το «πρόσχημα», έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο του εργοστάσιο. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε ακόμη ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, παρότι δεν έγιναν δηλώσεις από εκπρόσωπο της εταιρείας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ρόλο στην απόφασή της εκτός από την πυρκαγιά έπαιξαν τα προβλήματα που δημιουργούν στις βιομηχανίες το υψηλό κόστος ενέργειας και τα capital controls, αλλά και οι υψηλές ζημιές που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2014, οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της ICAP σε περίπου 5 εκατ. ευρώ παρά τις προσπάθειες που έγιναν για τον περιορισμό τους, ενώ κάμψη παρουσίασαν και οι πωλήσεις που υποχώρησαν στα 44,3 εκατ. ευρώ από 49,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 2012 μέχρι το 2014, οι ζημιές προ φόρων ξεπέρασαν τα 11 εκατ. ευρώ (ζημιές 1,46 εκατ. ευρώ το 2013 και 5,7 εκατ. ευρώ το 2012).

Κίνδυνος «business run»

Το «λουκέτο» στη Softex, το οποίο έρχεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της εξόρυξης στις Σκουριές της Χαλκιδικής στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της χώρας. Σε διαδικασία αποεπένδυσης βρίσκεται και ο καναδικός ταξιδιωτικός όμιλος Transat, ο οποίος δρομολογεί την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στην Ελλάδα, ενώ και η Bacardi επέλεξε να περιορίσει την παρουσία της στη χώρα. Το φαινόμενο αποεπένδυσης και φυγής επιχειρήσεων από τη χώρα, μπορεί να μην είναι καινούργιο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ειδικά μετά την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εταιρείες που εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν δραστηριότητες αλλά και την έδρα τους σε χώρες με φιλικότερο οικονομικό περιβάλλον. Τον κίνδυνο του «business run» υπογράμμισε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, λέγοντας ότι πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ότι μια επένδυση και μετεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα, όπως είναι π.χ. η Βουλγαρία, θα τις βοηθήσει να κρατηθούν ζωντανές και να ισορροπήσουν τη χασούρα. Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους, είναι της Coca Cola Hellenic, η οποία εγκατέλειψε το ελληνικό χρηματιστήριο το 2012 για χάρη του Λονδίνου, της ΦΑΓΕ που την ίδια χρονιά μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και της Βιοχάλκο που «μετανάστευσε» στις Βρυξέλλες το 2013.

Ημερησία

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: