Αχώριστος πρωινός σύντροφος και σύμμαχος για όσους οι υποχρεώσεις διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ. Ο καφές είναι ένα αρωματικό ρόφημα γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη διεγερτική του δύναμη. Φυσικά, η καφεϊνούχα ικανότητά του να μας κρατά σε εγρήγορση είναι μόνο ένα από τα οφέλη του.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine υποστήριξε μάλιστα πριν από λίγο καιρό ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του καφέ και του κινδύνου πρόωρου θανάτου μπορεί να είναι πιο σύνθετη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρώπη.
Πώς ο καφές επηρεάζει και συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου
Η καφεΐνη, το κύριο ενεργό συστατικό του καφέ, είναι ένα διεγερτικό που βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη διάθεση. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Επιπλέον, ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση αυξάνοντας την αδρεναλίνη και μειώνοντας την αντιληπτή προσπάθεια. Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου. Όσον αφορά την καρδιά, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ποσότητα μετρά
Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι μέχρι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή με ορισμένες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι έχει σημασία και η ώρα της ημέρας που πίνετε καφέ.
Το CNN είχε αναφερθεί σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, σύμφωνα με την οποία «ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ το πρωί μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται και άλλους δυνητικά επιδραστικούς παράγοντες».
Η μελέτη εξετάζει τα πρότυπα κατανάλωσης καφέ και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου.