Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως τρόπος ελέγχου του βάρους και βελτίωσης της υγείας.
Ο πυρήνας της φιλοσοφίας της αναφέρει πως περιορίζουμε το φαγητό σε ένα χρονικό «παράθυρο» μέσα στην ημέρα και αφήνουμε το υπόλοιπο σώμα να ξεκουραστεί από την πρόσληψη θερμίδων. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς, όμως, είναι ποιο γεύμα είναι πιο ωφέλιμο να παραλείπουμε; Το πρωινό ή το βραδινό;
Η πιο δημοφιλής εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας είναι η μέθοδος 16/8 – νηστεία για 16 ώρες, κατανάλωση τροφής μέσα σε ένα οκτάωρο. Το ερώτημα που συχνά προκύπτει είναι αν είναι πιο ωφέλιμο να ξεκινά αυτό το παράθυρο το πρωί ή να το μεταθέτουμε αργότερα και να παραλείπουμε το πρωινό.
Μελέτες δείχνουν ότι όταν το πρωινό είναι πλούσιο και ισορροπημένο, η παράλειψή του ίσως να έχει μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από την απουσία βραδινού.
Η σημασία του πρωινού για την καρδιά
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ επί 15 έτη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως όσοι συστηματικά απέφευγαν το πρωινό είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως το έμφραγμα.
Επιπλέον, σε σχετική μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Έρευνας Διατροφής, φάνηκε ότι όσοι δεν έτρωγαν βραδινό είχαν 18% χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, ενώ εκείνοι που παρέλειπαν το πρωινό εμφάνιζαν 33% υψηλότερες τιμές.
Η δρ Olga Ramich, βασική συντάκτρια της γερμανικής μελέτης, αναφέρει πως:
«Για πολλούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να παραλείψουν το πρωινό παρά το βραδινό, λόγω καθημερινής ρουτίνας και κοινωνικής ζωής».
Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να προσφέρει οφέλη πέρα από την απώλεια βάρους. Πρόσφατες μελέτες την έχουν συνδέσει ακόμη και με πιθανή πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες μορφές της, όπως η δίαιτα 5:2 (πέντε ημέρες κανονικής διατροφής και δύο ημέρες περιορισμένων θερμίδων), ή η μέθοδος Eat-Stop-Eat, που περιλαμβάνει 24ωρη νηστεία μία με δύο φορές την εβδομάδα.