Μια νέα διμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία επιβολής του νόμου, εγείρει υποψίες ότι αποτελεί στρατηγική κίνηση για να καμουφλάρει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, αναφέρει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.
Η συμφωνία, που επισημοποιήθηκε ως μνημόνιο κατανόησης (MoU), υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο για συζήτηση και σίγουρη έγκριση στις 25 Μαρτίου.
Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2024, αποσκοπεί στην ονομαστική αξία της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η προστασία της δημόσιας τάξης, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η διαχείριση των συνόρων, η εκλογική ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Επιπλέον, επεκτείνεται στη θαλάσσια ασφάλεια, τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία VIP.
Το έγγραφο περιγράφει επίσης διαδικαστικούς μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών, τις ανταλλαγές προσωπικού, τα προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων και τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου και των δύο εθνών.
Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται να είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδιαμορφώσει τα αμφιλεγόμενα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την Τουρκία για παραβίαση των κυρώσεων παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση σε φατρίες που εδρεύουν στη Λιβύη που ευθυγραμμίζονται με τα τουρκικά συμφέροντα.
Αυτές οι επιχειρήσεις μετονομάζονται τώρα ως συνεργασία με την επιβολή του νόμου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο έλεγχος στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2024, η Τουρκία διέπραξε 14 παραβιάσεις του καθεστώτος κυρώσεων μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Αυγούστου 2024, που σχετίζονται κυρίως με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.
Η Τουρκία υπερασπίστηκε αυτές τις ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι διεξήχθησαν βάσει προηγούμενων Μνημονίων Συνεννόησης που υπογράφηκαν τον Απρίλιο του 2012 και τον Νοέμβριο του 2019.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη δήλωσε ότι τέτοια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξάγεται εκτός Λιβύης, συνιστά παραβίαση της Απόφασης 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια.