Kick: Ελληνίδες σκοράρουν σε γήπεδα και πλατό στην Αυστραλία

Κοινοποίηση:
kick1

Τα ποδοσφαιρικά ταλέντα της Μελβούρνης γένους θηλυκού έχουν γίνει τηλεοπτικές «σταρ», καταρρίπτοντας στερεότυπα και δείχνοντας ότι οι γυναίκες ξέρουν πολλά… καντάρια µπάλα.

Η τηλεοπτική σειρά «KICK» του αυστραλιανού καναλιού ABC προβάλλει εδώ και δυόµισι χρόνια τις περιπέτειες της Μιέτ Γεωργίου, της Νία Σταµατοπούλου, της Πέιτζ Ζώη και της Σοφίας Σάκαλη στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι έφηβες Ελληνοαυστραλές της Μελβούρνης, ανερχόµενα ταλέντα του ποδοσφαίρου που πλέον έχουν γίνει και τηλεοπτικές «σταρ» στην πόλη τους, έχουν αποδείξει σε χιλιάδες κορίτσια στην Αυστραλία ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι µόνο για αγόρια και ότι τα κορίτσια µπορούν να παίξουν το ίδιο δυνατά. Η µεγάλη επιτυχία του ποδοσφαιρικού ντοκιµαντέρ, που φαίνεται να έχει ήδη αναβαθµίσει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αυστραλία, οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στη 15χρονη Μιέτ Γεωργίου (το ελληνικό επίθετο µετατράπηκε σε «Georgio» στην Αυστραλία), που µιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για τη συναρπαστική της διαδροµή στο ποδόσφαιρο αλλά και στην τηλεόραση.

Εκτός από πρωταγωνίστρια, η νεαρή ποδοσφαιρίστρια είναι και συµπαραγωγός της σειράς -µαζί µε τον πατέρα της Ντιν (Κωνσταντίνο) Γεωργίου- και αφηγήτρια των ιστοριών των κοριτσιών. Η σειρά «KICK» γεννήθηκε µέσα από τα ερασιτεχνικά βιντεάκια που ανέβαζε η ίδια η Μιέτ στο Ιnternet από τις προπονήσεις και τους αγώνες της µε την οµάδα παίδων Ashburton. Ο πατέρας της, βοηθός προπονητή τότε της παιδικής οµάδας και σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές παραγωγές, συνήθιζε να καταγράφει µε την κάµερά του στιγµές της οµάδας και έπαιρνε «ψεύτικες» συνεντεύξεις από την 11χρονη τότε κόρη του και τις υπόλοιπες παίκτριες. «Είχε όλο αυτό το υλικό στον υπολογιστή του που δεν χρησιµοποιούσε και σκέφτηκα να φτιάξω µια σειρά από βίντεο. Στην αρχή το έκανα για πλάκα, για να τα βλέπουν άλλα κορίτσια και εµείς ως οµάδα, αλλά ο µπαµπάς µου δηµοσίευσε ένα από αυτά στο Facebook και µετά πολλοί το κοινοποίησαν» αφηγείται στο «Εθνος της Κυριακής» η Μιέτ.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Τα βίντεο που είχε ανεβάσει στο κανάλι της στο Vimeo ανακαλύφθηκαν τότε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC που πρότεινε στον πατέρα και στην κόρη Γεωργίου µια επίσηµη τηλεοπτική εκποµπή. Ετσι ξεκίνησε το «ταξίδι» της σειράς ντοκιµαντέρ «KICK», που ακολουθεί την πορεία και τις περιπέτειες έφηβων ποδοσφαιριστριών και τώρα διανύει την τρίτη της σεζόν. «Το µήνυµα που προσπαθούµε να στείλουµε είναι ότι και οι γυναίκες µπορούν να παίξουν το ίδιο καλά µε τους άντρες και κάποιες φορές και καλύτερα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η πρωταγωνίστρια, συµπαραγωγός και αφηγήτρια της σειράς ντοκιµαντέρ. Από τις έξι ηρωίδες του «KICK» οι τέσσερις είναι ελληνικής καταγωγής και µάλιστα δύο από αυτές γνώρισαν πρόσφατα τεράστια επιτυχία, δηλαδή κατάφεραν να µπουν στις εθνικές οµάδες κορασίδων και νεανίδων της Αυστραλίας (junior Matildas) και υπέγραψαν συµβόλαιο µε την οµάδα της Μελβούρνης. «Θέλουµε να δείξουµε τη διαδικασία που περνάς, όλες τις προκλήσεις και όλη την πίεση, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι δύσκολο να έχεις καριέρα στο ποδόσφαιρο» εξηγεί η 15χρονη Μιέτ.

Ενας δεύτερος στόχος της εκποµπής, µας λέει, είναι «να δείξουµε πόση πίεση υφίστανται τα κορίτσια και πόση προσπάθεια και θυσίες πρέπει να κάνουν. Να δείξουµε πόσο σκληρά δουλεύουµε εµείς τα κορίτσια και πόσο καλά είµαστε, γιατί ειλικρινά ο κόσµος κάποιες φορές µας υποτιµά. Θέλουµε να είµαστε κανονικές παίκτριες ποδοσφαίρου επειδή το αγαπάµε και δεν το κάνουµε µόνο για πλάκα» συνεχίζει η Μιέτ Γεωργίου. Αν δει κανείς ένα επεισόδιο του «KICK», βλέπει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα, τον δυναµισµό και την προσπάθεια των νεαρών Ελληνοαυστραλών. Οπως µας εξήγησε ο Ντιν (Κωνσταντίνος) Γεωργίου, η παράδοση των Ελληνίδων της Αυστραλίας στο ποδόσφαιρο έχει να κάνει µε την ιστορία των Ελλήνων µεταναστών στη χώρα, που έστησαν κοινότητες και ίδρυσαν εκκλησίες και άρχισαν να ασχολούνται µε το ποδόσφαιρο την περίοδο 1959-1960. «Εδώ οι Ελληνες γονείς υποστηρίζουν πάρα πολύ το γυναικείο ποδόσφαιρο» µας λέει ο πατέρας της Μιέτ, που είναι µετανάστης δεύτερης γενιάς από το χωριό Βασιλικό της Χαλκίδας. Κόρη Ελληνα πατέρα και µητέρας από το Μαυρίκιο η Μιέτ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα πέντε της χρόνια, επειδή έβλεπε τον πατέρα της να ασχολείται, και η πρώτη οµάδα στην οποία εντάχθηκε ήταν µια οµάδα αγοριών.

0_0_0_0_70_news_miette_georgio.jpg

Παίζοντας πλέον στο εθνικό γυναικείο πρωτάθληµα της Αυστραλίας, η Μιέτ αποχώρησε µόλις από την οµάδα Box Hill United Κ19 και εντάχθηκε στην οµάδα NTC της πολιτείας της Βικτόρια, µαζί µε µερικά από τα ανερχόµενα ταλέντα του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ενώ συνεχίζει κανονικά το σχολείο, στόχος της είναι, όπως µας λέει, εκτός από το να γίνει επαγγελµατίας ποδοσφαιρίστρια, να σπουδάσει και αθλητική ψυχολογία. Σήµερα λαµβάνει πολλά µηνύµατα «από παιδιά που βλέπουν την εκποµπή και εµπνεύστηκαν να ξεκινήσουν ποδόσφαιρο, πολλούς τους έχει αγγίξει, και παιδιά αλλά και τους γονείς τους» λέει στο «Εθνος της Κυριακής». Και στέλνει ένα µήνυµα στα κορίτσια στην Ελλάδα: «Να ξεπερνάτε τα στερεότυπα και να µη σας ενδιαφέρει αν ο κόσµος σάς κοιτάει περίεργα αν παίζετε µε αγόρια. Αν δουλεύετε σκληρά, προπονείστε, είστε προσηλωµένες και το θέλετε πολύ, δεν πρέπει να σκέφτεστε ότι ο κόσµος θα σας κρίνει».

«Τα κορίτσια πρέπει να αποδείξουν την αξία τους περισσότερο από τα αγόρια γιατί νιώθουν ότι είναι ανδροκρατούµενο σπορ» µας εξηγεί ο πατέρας της, Ντιν Γεωργίου, ο οποίος έχει διαπιστώσει ότι χάρη στην εκποµπή το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει αναβαθµιστεί. Τη µεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε µε την οικογένειά της για πρώτη φορά το περασµένο καλοκαίρι, µας εξέφρασε και η νεαρή ποδοσφαιρίστρια, παρόλο που η ίδια δεν µιλάει ελληνικά. «Θα ήθελα µια µέρα να ζήσω στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιο ήρεµα, το φαγητό είναι προφανώς καλύτερο, ακόµα και οι άνθρωποι είναι καλύτεροι και φιλόξενοι» µας λέει. Οµως το µεγάλο ποδοσφαιρικό όνειρο της φαν της Αρσεναλ είναι να παίξει στο αγγλικό πρωτάθληµα, το οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς. Η οικογένεια, η οποία αποτελείται και από ένα µικρότερο κορίτσι, την Πάρις (Παρασκευή), παρακολούθησε και την τεράστια επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Αυστραλιανό Οπεν, που λαµβάνει χώρα στην πόλη τους. «Αυτό που συµβαίνει είναι τρελό, όλοι µε ρωτάνε, παρόλο που δεν ασχολούµαι τόσο µε το τένις. Ολοι µιλάνε για τον Τσιτσιπά και αυτήν τη στιγµή στην Αυστραλία είναι το πιο δηµοφιλές θέµα συζήτησης» µας λέει η Μιέτ. «Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης είναι τόσο µεγάλη και τόσο δεµένη, που ο Στέφανος δεν πιστεύει πόση υποστήριξη έχει εδώ. Κοιτάει τις κερκίδες και βλέπει µόνο ελληνικές σηµαίες» συµπληρώνει ο πατέρας της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: