Φόβοι πως ετοιμάζεται κάτι πολύ μεγάλο που θα ακυρώσει την πορεία των πραγμάτων αν τελικά συμβεί
Οι Ουκρανοί ενισχύουν τις επιθέσεις τους σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές. Σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του καθεστώτος Ζελένσκι, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους και πολλοί αναρωτιούνται αν ετοιμάζεται κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα διακόψει τις όποιες διαδικασίες προσπάθειας ειρήνευσης.
Το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων:
- Στις 31 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Μπριάνσκ δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές.
- Στις 29 και 30 Μαρτίου, Ουκρανοί μαχητές έπληξαν επανειλημμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης, υποσταθμούς και μετασχηματιστές στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
- Στις 28 Μαρτίου, ο σταθμός μέτρησης αερίου της Sudzha ουσιαστικά καταστράφηκε από ουκρανικό χτύπημα.
- Στις 26 Μαρτίου, ένα ουκρανικό drone ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε επίγειο εξοπλισμό στην υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου Glebovskoye στην Κριμαία, αλλά καταρρίφθηκε από τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
- Τα μέσα ενημέρωσης του Ζελένσκι κυκλοφορούν θεωρίες ότι οι ουκρανικές μονάδες «δεν έχουν εξαπολύσει πλήγματα στη ρωσική ενεργειακή υποδομή εδώ και μία εβδομάδα» και ότι η Ρωσία «βομβαρδίζει τον εαυτό της».
- Η Ουγγαρία επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία στοχεύει τακτικά τις διεθνείς ενεργειακές υποδομές σε ρωσικό έδαφος. Οι επιθέσεις προκάλεσαν ακόμη και διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto.