Το Ιράν «δεν βρίσκεται μακριά» από την απόκτηση πυρηνικού όπλου, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι στο περιθώριο συνομιλιών που είχε χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη.
Οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, και το Ισραήλ υποψιάζονται εδώ και καιρό το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις υποψίες αυτές και υπερασπίζεται το δικαίωμά της σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, ιδίως την παραγωγή ενέργειας.
«Η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απαραίτητη»
Στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Xαρακτήρισε τη συνάντησή τους «σημαντική». «Η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απαραίτητη για να παράσχουμε αξιόπιστες εγγυήσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος τη στιγμή που η διπλωματία γίνεται επειγόντως απαραίτητη», σημείωσε σε ανάρτησή του στο X.
«Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Γκρόσι»
Από την πλευρά του ο Αραγτσί εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για μια «χρήσιμη συζήτηση» με τον Γκρόσι. «Τους προσεχείς μήνες, ο οργανισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ειρηνική ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
«Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Γκρόσι όσον αφορά την αποστολή του να διατηρηθεί ο οργανισμός στο περιθώριο της πολιτικής και της πολιτικοποίησης και να επικεντρωθεί στην τεχνική εντολή του», πρόσθεσε ο Αραγτσί, κρίνοντας ότι «ταραχοποιοί συνασπίζονται για να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ αναμένεται σήμερα να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, τον Μοχαμάντ Εσλαμί.
Οι έμμεσες συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του Ομάν, ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν άρχισαν στις 12 Απριλίου στο Μουσκάτ από τον Αραγτσί και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Αυτές θα συνεχιστούν μεθαύριο, Σάββατο, στη Ρώμη, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ενώ η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε στο AFP από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η αντίδραση του Αραγτσί
Πριν από τις νέες αυτές έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εχθρικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, ο Αραγτσί δήλωσε ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Αυτή φάνηκε να είναι η αντίδρασή του σε δήλωση του Γουίτκοφ, ο οποίος σημείωσε την Τρίτη ότι «το Ιράν οφείλει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του εμπλουτισμού και στρατιωτικοποίησης, και να το εξαλείψει».
Ωστόσο το σχόλιο αυτό του Γουίτκοφ φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις που είχε κάνει την προηγουμένη στο δίκτυο Fox News, στις οποίες είχε αποφύγει να ζητήσει την πλήρη διάλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Στη διπλωματία, μια τέτοιου είδους αλλαγή δημιουργεί τον κίνδυνο να υπονομευτεί οποιοδήποτε άνοιγμα», κατήγγειλε στο X ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ.