«Κραυγή» αγωνίας από τους καρκινοπαθείς της Δράμας: Έκκληση για την υποστελέχωση στο νοσοκομείο

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Σε μια εποχή όπου η φροντίδα της υγείας θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμα και όχι αντικείμενο διεκδίκησης, η κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Δράμας αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την εγκατάλειψη ενός κρίσιμου κρίκου του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι φωνές απόγνωσης δεν προέρχονται πια μόνο από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών του νομού Δράμας, σε μια συγκινητική αλλά και αποκαλυπτική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, περιγράφει μια πραγματικότητα που δεν χωρά αμφισβήτηση και θέτει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές.

«Αγκάθι» η υποστελέχωση
Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών του νομού Δράμας φέρνει στο φως ένα βαθιά ανησυχητικό πρόβλημα: τη σοβαρή υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου της πόλης. Με την επιστολή τους προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μεταφέρουν την εφιαλτική εικόνα που περιγράφουν οι ίδιοι οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο.

«Λάβαμε γνώση από ιατρούς μας που εφημερεύουν στο νοσοκομείο οι οποίοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω υποστελέχωσης. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, υπερβολικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών που καταφεύγουν στο νοσοκομείο για ημερήσια φροντίδα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι καρκινοπαθείς και συνεχίζουν:

«Για εμάς, τους καρκινοπαθείς, αλλά και για όλους τους πολίτες της Δράμας και των γύρω περιοχών, το ΤΕΠ αποτελεί ζωτικής σημασίας σημείο άμεσης περίθαλψης. Η παρούσα κατάσταση πλήττει την ποιότητα της φροντίδας, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και αυξάνει την αγωνία και την ανασφάλεια των καρκινοπαθών ασθενών και όχι μόνο. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να προσυπογράψουμε τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών και συμμετέχουμε ως συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματά τους».

Σε μια περιφέρεια που βιώνει διαρκώς την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, το πρόβλημα στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Δράμας δεν μπορεί να θεωρείται μεμονωμένο. Είναι το σύμπτωμα ενός ευρύτερου νοσήματος που πλήττει το Εθνικό Σύστημα Υγείας: της χρόνιας υποστελέχωσης, της εγκατάλειψης της περιφέρειας, της απουσίας σχεδιασμού για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η ανάγκη για ουσιαστική παρέμβαση είναι πιο επιτακτική από ποτέ – όχι αύριο, αλλά σήμερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response