Κρίση στο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον τερματισμό της βίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Κοινοποίηση:
Sudanese refugee child Maha 10, looks through a curtain at her shelter in the Kurmuk transit centre in the Benishangul-Gumuz region of northwestern Ethiopia. Her mother, Hawa, 40, fled the violence in Sudan with her ten children and 80-year-old mother in June last year. ; Ethiopia hosts one of the largest refugee and internally displaced populations in the world. As the third largest refugee-hosting country in Africa, it is currently home to nearly 1 million refugees – mainly from South Sudan, Somalia, Eritrea, and Sudan – while an estimated 3.5 million Ethiopians are internally displaced. Since April 2023, more than 100,000 people have crossed into Ethiopia from Sudan, including close to 47,000 refugees and asylum-seekers. These come in addition to some 50,000 Sudanese refugees already in the country. More than 20,000 refugees, returnees and asylum-seekers are currently hosted at the Kurmuk transit centre in Benishangul-Gumuz state, northwestern Ethiopia. UNHCR and partners are providing basic life-saving assistance such as shelter, food, water and emergency health services, as they wait to be relocated to a new settlement away from the border.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανακοίνωση τους εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων μέσα και γύρω από την Ελ Φάσερ, στο Βόρειο Νταρφούρ». Καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις επανειλημμένες επιθέσεις» κατά της Ελ Φάσερ καθώς και κατά των καταυλισμών εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων Ζάμζαμ και ‘Αμπου Σουκ, αποδίδοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Σύμφωνα με αναφορές, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι επιθέσεις των RSF είχαν προκαλέσει «το θάνατο τουλάχιστον τετρακοσίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης «πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμα 2736 (2024), το Συμβούλιο επανέλαβε την απαίτησή του προς τους RSF να «τερματίσουν την πολιορκία της Ελ Φάσερ» και κάλεσε για «άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ελ Φάσερ και τα περίχωρά της». Παράλληλα, προέτρεψε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να «προστατεύσουν τους αμάχους και να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2736 (2024) και της Διακήρυξης της Τζέντα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης ότι οι RSF και «όλοι οι υπαίτιοι επιθέσεων κατά αμάχων και παραβιάσεων και καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρέπει να λογοδοτήσουν. Δίνοντας έμφαση στην προστασία των ανθρωπιστικών αποστολών, κάλεσαν όλες τις πλευρές να «σεβαστούν και να προστατεύσουν το ανθρωπιστικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά του στοιχεία», και να «επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση εντός και σε ολόκληρο το Σουδάν», σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή τις αρχές της «ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της σύγκρουσης στο Σουδάν, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν εκ νέου «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες καταστροφικές συνθήκες του λαού του Σουδάν και τις επιπτώσεις στην περιοχή. Κάλεσαν τις πλευρές «να επιδιώξουν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών», προτρέποντας τες να συμμετάσχουν «καλόπιστα» σε πολιτικό διάλογο που θα οδηγήσει σε «μια βιώσιμη εκεχειρία και σε μια συνολική, χωρίς αποκλεισμούς και υπό την κυριότητα των Σουδανών πολιτική διαδικασία». Ενθάρρυναν επίσης την αξιοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων και για την προώθηση μιας «βιώσιμης λύσης στην κρίση στο Σουδάν».

Κλείνοντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε όλα τα κράτη μέλη «να αποφύγουν κάθε εξωτερική ανάμειξη που αποσκοπεί στην υποκίνηση συγκρούσεων και αστάθειας» και αντ’ αυτού να στηρίξουν τις προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη. Υπενθύμισαν σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και στα κράτη μέλη την υποχρέωση τους να τηρούν τα μέτρα εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκαν στις παραγράφους 7 και 8 του ψηφίσματος 1556 (2004) και τα οποία επιβεβαιώθηκαν και ανανεώθηκαν με το ψήφισμα 2750 (2024).

Τα κράτη-μέλη επανεπιβεβαίωσαν τη «ισχυρή προσήλωση» τους στην «κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response