Ξεπουλάμε Τουρκία: Μετά το Ντουμπάι η Ελλάδα στη λίστα των επενδυτών σε ακίνητα

Κοινοποίηση:
δφσφδσδφσ

Οι Τούρκοι, που πλήρωσαν πάνω από 2.5 δισεκ. δολάρια για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό πέρυσι, επένδυσαν σε περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), το ποσό που κατέβαλαν οι κάτοικοι της Τουρκίας για αγορές ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 20,5% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 2.5 δισεκ. δολάρια. Ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε στα 144 εκατ. δολάρια τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Οι ειδικοί έκαναν δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΑΑ σχετικά με το ποιες χώρες οι Τούρκοι κάνουν τις περισσότερες αγορές από το εξωτερικό.

Οι αγορές για σκοπούς χρυσής βίζας έχουν αυξηθεί
Ο Μπαϊράμ Τεκτσέ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Υπηρεσιών Ακίνητης Περιουσίας (GİGDER), υπενθύμισε ότι το ετήσιο ποσό αγοράς ακινήτων από το εξωτερικό ήταν περίπου 130 εκατ. δολάρια πριν από 5-10 χρόνια και είπε ότι αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί εκθετικά. Επισημαίνοντας τους λόγους για τις δαπάνες για ακίνητα, ο Τεκτσέ συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Ο πρωταρχικός λόγος για την αγορά κατοικίας στο εξωτερικό είναι ότι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν ελεύθερα θέλουν να πάρουν μια χρυσή βίζα. Το Ντουμπάι και η Ελλάδα είναι εξέχουσες στις επενδύσεις σε ακίνητα των Τούρκων στο εξωτερικό. Ο πιο σημαντικός λόγος για την επιλογή της Ελλάδας είναι ότι οι πόρτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών ανοίγουν στον αγοραστή με επένδυση 250 χιλιάδων ευρώ και η Ουγγαρία ξεκίνησε τα προγράμματά τους για χρυσές βίζες για 250 χιλιάδες ευρώ».

Ο Τεκτσέ σημείωσε ότι ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι επενδυτές που αγοράζουν και νοικιάζουν σπίτια στρέφονται στο εξωτερικό και εξήγησε ότι η πρόσφατη αύξηση των αρνητικών αντιδράσεων μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών στην Τουρκία έχει επιταχύνει τη στροφή των επενδυτών στο εξωτερικό.

«Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα βίζα πιο φιλικά προς τους επενδυτές»
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GİGDER δήλωσε ότι ενώ μειώνεται η απόκτηση ακινήτων από διεθνείς επενδυτές στην Τουρκία, η ζήτηση των εγχώριων επενδυτών στο εξωτερικό αυξάνεται και πρόσθεσε: «Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να διευκολυνθούν οι διαδικασίες διαμονής, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού διεθνών επενδυτών, πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για προώθηση στο εξωτερικό και προγράμματα φιλικά προς τους επενδυτές για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών».

Σημειώνοντας ότι τα ακίνητα στο εξωτερικό ξεκινούν γενικά από 300.000 δολάρια, ο Tεκτσέ είπε «Οι Τούρκοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 500 χιλιάδες δολάρια για ένα σπίτι. Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ακινήτων είναι ότι το ακίνητο μπορεί να δημιουργήσει εισόδημα από ενοίκια».

«Είμαστε η 7η μεταξύ των χωρών που αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι»
Ο Οζντέν Τσιμέν, Διευθύνων Σύμβουλος της Parcel Estates, δήλωσε επίσης ότι οι Τούρκοι έχουν στραφεί στο Ντουμπάι για επενδύσεις σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια και ότι το ελκυστικό εισόδημα από ενοίκια και τα αφορολόγητα επενδυτικά πλεονεκτήματα εδώ έχουν προσελκύσει την προσοχή τόσο των ιδιωτών όσο και των εταιρικών επενδυτών.

Δηλώνοντας ότι οι Τούρκοι βρίσκονται στην 7η θέση μεταξύ των επενδυτών που κάνουν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι, μετά την Ινδία, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ, ο Τσιμέν είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε μεταξύ των 5 κορυφαίων χωρών που αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι το 2025».

Ο Τσιμέν σημείωσε, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα medyabar.com, ότι οι επενδύσεις που έγιναν στο Ντουμπάι πέρυσι θα μπορούσαν να προσφέρουν έσοδα από ενοίκια άνω των 150 εκατ. δολαρίων το 2025 και είπε: «Όχι μόνο μεμονωμένοι επενδυτές αλλά και τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες παίζουν ενεργό ρόλο σε έργα μεγάλης κλίμακας στο Ντουμπάι. Η επιρροή των Τούρκων εργολάβων αυξάνεται σε έργα υποδομής, μετρό, αυτοκινητοδρόμων και στέγασης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response