«La Tribune»: Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; «Ψέματα» απαντά ο Πάιατ

Κοινοποίηση:
tir-mdcn-696x450

Το παρασκήνιο για την αγορά των γαλλικών φρεγατών FDI καλά κρατεί. Έτσι σε ένα άρθρο με πολλούς εντυπωσιακούς ισχυρισμούς, η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέρει πως «…τρεις μέρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης των δύο φρεγατών FDI στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, οι ΗΠΑ επενέβησαν και κατέστησαν σαφές να μην προχωρήσει η εξαγωγή του πυραύλου cruise SCALP (MdCN)». Σε αυτό όμως το δημοσίευμα (που ήδη έχει αναπαραχθεί στον ελληνικό Τύπο) απάντησε αμέσως ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ με ένα λακωνικό tweet: «Δεν είναι αλήθεια»!

 

Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινό δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα προσθέτει πως μετά από αυτή την, υποτιθέμενη, αμερικανική παρέμβαση, ο SCALP δεν προτάθηκε ξανά στην Ελλάδα ενώ θεωρεί σαν δικαιολογία για την ενέργεια των ΗΠΑ ότι «δεν ήθελαν να έχουν οι Έλληνες πολύ ανώτερο οπλισμό» σε σχέση με την Τουρκία. Στη συνέχεια, γράφει πως η Ελλάδα συμφώνησε να αποκτήσει 18 μαχητικά Rafale και επανεκκίνησε τη διαδικασία προμήθειας φρεγατών, προκειμένου να βάλει ξανά στο παιχνίδι τις ΗΠΑ.

Η Γαλλική εφημερίδα περιγράφει μετά πως ενώ όλα έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν τη συμφωνία για αγορά φρεγατών, ειδικά μετά την ανακοίνωση απόκτησης 6 επιπλέον Rafale, η Γαλλία πέτυχε «να βάλει το πόδι στην πόρτα» για να κερδίσει την επιλογή. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου Μακρόν, που έδρασε αστραπιαία. Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και ακολούθησε επαφή με τους επικεφαλής των Naval Group και MBDA ώστε να βελτιώσουν την προσφορά τους. Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε συμφωνία Γαλλίας-ΗΠΑ για την Ελλάδα ή αν ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία. Στις 25-26 Σεπτεμβρίου έγιναν μυστικές συναντήσεις Ελλήνων και Γάλλων, στις 27 Σεπτεμβρίου ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 28 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης για 3+1 FDI.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τέτοια αμερικανική παρέμβαση στη Γαλλία καθώς δεν έχουμε σχετική πληροφόρηση. Σχολιάζοντας όμως το όλο θέμα, μας φαίνεται έως και απίθανη. Η πώληση SCALP από το Παρίσι στην Αθήνα έχει ήδη γίνει στο παρελθόν και τους διαθέτει εδώ και χρόνια στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αεροπορία. Γιατί λοιπόν τότε δεν υπήρξε «αμερικανική παρέμβαση;». Επίσης, πιστεύει κανείς πως η Γαλλία θα δεσμευόταν από τις ΗΠΑ να μην εξάγει ξανά το ίδιο όπλο (στην ναυτική του εκδοχή έστω) στην Ελλάδα, για να κάνει το χατίρι της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας; Την ίδια στιγμή που η Γαλλία, πέρυσι το καλοκαίρι, είχε ήδη στείλει ισχυρές μονάδες του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας ηχηρό και πρωτοφανές «παρών» στην ελληνοτουρκική κρίση του Oruc Reis, και στο πλευρό της Αθήνας;

Ακόμη, πιστεύει κανείς πως οι ΗΠΑ θα έκαναν τέτοια κίνηση, ενώ την ίδια στιγμή είχαν στερήσει από την Τουρκία τα F-35, που ως όπλο είναι απείρως πιο «ισχυρό» από τους SCALP; Δηλαδή η γαλλική εφημερίδα λέει πως ταυτόχρονα οι ΗΠΑ «πέταγαν» την Τουρκία έξω από το F-35, αλλά τους είχε πιάσει και η ευαισθησία μήπως η Ελλάδα προμηθευτεί μια ντουζίνα SCALP και «στενοχωρηθεί η Τουρκία»; Για αυτούς τους λόγους λοιπόν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πιθανό τον ισχυρισμό αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως πολλά «υπόγεια κύματα» έχουν σηκωθεί από την ελληνογαλλική συμφωνία και στα απόνερα τους θα επιπλεύσουν αρκετά…

Πηγή: navaldefence.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οξω κιαρατά πρόεδρε 15μελούς που άφησες τη χώρα ανοχύρωτη.
    Ευτυχώς η κατάσταση αντιστράφηκε και μπορούμε πια να νοιώθουμε ασφαλείς.

  2. ουυυυυυσσσσσττττ ρεεεεε
    πιαστε τον τον πουστη και κρεμαστε τον .
    κολοαμερικανακι μαζεψτα και δινε του απο ελλαδα κολορατσα του κερατα.
    ρεεεεεεεε ουυυυυσσσστττ

Comments are closed.