Le Monde: Οι Ελληνες ξεπουλάνε στους ξένους τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Κοινοποίηση:
1

«Ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα ή ένα διαμέρισμα στην Αθήνα σε λογική τιμή είναι πιθανό, αρκεί να μην πτοείται κανείς από τους διοικητικούς δαιδάλους», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Και προσθέτει: «Ελλάδα, το νέο Ελντοράντο των Γάλλων που αναζητούν ήλιο». «Αν δει κανείς τον αριθμό των συμπατριωτών μας που προσελκύονται από την αγορά μιας δεύτερης κατοικίας “στους τόπους του Οδυσσέα”», σημειώνει η εφημερίδα αναφερόμενη στους Γάλλους πολίτες, το συμπέρασμα επιβάλλεται.

«Με γοητεύουν οι άνθρωποι, το φαγητό, η ιστορία αυτής της χώρας και τα αυθεντικά της τοπία», αναφέρει η Σαμάνθα, που έχει πολλές φορές ταξιδέψει στην Ελλάδα. «Το μόνο πράγμα που με κρατάει από την τελική απόφαση της αγοράς είναι η οικονομική κατάσταση», προσθέτει.

Η χώρα, όμως, ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Το 2018, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπολογίζει σε ανάπτυξη 2,4%, μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας (2%). Και αν «η χώρα βγάζει τελικά το κεφάλι από το νερό», το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη θελκτικότητα του πεδίου των ακινήτων-ενός τομέα που απασχολεί πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους και αποτελεί το 20% του ΑΕΠ- και στην τουριστική βιομηχανία.

Η Ελλάδα το 2017 ξεπέρασε το όριο των 30 εκατ. τουριστών, ενώ δεν ήταν παρά 28 εκατ. το 2016. Μετά από 10 χρόνια κρίσης τα ακίνητα είναι θελκτικά. Μεσιτικά γραφεία υπενθυμίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 30-50% ανάλογα με τις περιοχές. Δεν είναι σπάνιο να βρει κανείς στούντιο των 30 τμ στην Αθήνα για…30.000 ευρώ. Ή σπίτια 3 δωματίων εξολοκλήρου ανακαινισμένα, σε περιοχές της Κρήτης, για μόνο 75.000 ευρώ.

Τα επίπεδα τιμών δεν διέφυγαν από την προσοχή των ξένων επενδυτών, ιδιαίτερα στην ελληνική πρωτεύουσα. Από το παράθυρό της η Κοραλία παραπονιέται κάθε μέρα για την αλματώδη επέκταση των Airbnb: «πρέπει να δείτε αυτούς τους ανθρώπους που αγοράζουν σχεδόν ο,τιδήποτε έχει απομείνει προς πώληση στο κέντρο της Αθήνας, κάποιοι δεκάδες διαμερίσματα». Η ανάπτυξη των εποχικών καταλυμάτων άλλωστε συμβάλλει στην εκτίναξη των τιμών στο κέντρο. «Ανέβηκαν κατά 15% φέτος», αναφέρουν μεσίτες.

Το 2016, παρόλα αυτά, ένας νόμος απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες να βάζουν πάνω από δύο ακίνητα σε ενοίκιο και να λαμβάνουν πάνω από 12.000 ευρώ την χρονιά από αυτή τη δραστηριότητα. Λόγω όμως της καχεξίας των μηχανισμών δημοσιονομικής εποπτείας, η αγορά φτάνει στον κορεσμό της με, ήδη, περισσότερες από 7 εκατ. ανακοινώσεις στην Αθήνα για καταλύματα με τιμές ανάμεσα στα 30-50 ευρώ το βράδυ.

Υπάρχουν βέβαια και τα διαδικαστικά. Ειδικευμένοι δικηγόροι που βοηθούν στον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τίτλων. Επίσης οι διάφοροι φόροι, έξοδα λογιστή, φόροι μεταβίβασης κτλ. Συνολικά αυτά αποτελούν γύρω στο 8-9% της τιμής του ακινήτου. Η περίπτωση επαναπώλησης επιβαρύνεται με έναν επιπλέον φόρο… προβλεπόμενο από το 2019, αλλά, «μιλάμε για αυτόν τον φόρο από το 2016 όμως η επιβολή του έκτοτε διαρκώς αναβάλλεται», βεβαιώνουν δικηγόροι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: