Le Monde: ο Τσίπρας χάνει έδαφος – Πάει η υποστήριξη που είχε κερδίσει στις Βρυξέλλες

Κοινοποίηση:
tsipras-dilosi-708

Όλα τα διεθνή βλέμματα επάνω μας

«Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν προχώρησε το Σαββατοκύριακο», αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη Le Monde, ενώ φαινόταν πως οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να χειρίζονται με συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε κατάσταση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μετά μου υποσχέθηκε να μου την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο ήθελε να μου τηλεφωνήσει, αλλά δεν είχα λάβει ακόμη την πρότασή του», δήλωσε ο Γιούνκερ, όπως αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ήταν «λίγο απογοητευμένος με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο, ενώ δεν ήταν καθόλου έτσι»»

«Ο κ. Τσίπρας ήταν φίλος μου και παραμένει ακόμη, αλλά αν θέλει κάποιος να διατηρήσει μια φιλία πρέπει να σέβεται ένα μίνιμουμ κανόνων», κατέληξε.

Για την Le Monde, o πρόεδρος της Κομισιόν έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι απογοητευμένος. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα: «Μια σχέση εμπιστοσύνης είχε αρχίσει να θεμελιώνεται μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα, παρά τα 20 χρόνια διαφορά ηλικίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ένας από τους σπάνιους συνομιλητές κορυφής στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η σχέση του με άλλους παίκτες του ελληνικού θέματος, όπως είναι ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη. Η Κομισιόν εργάστηκε πραγματικά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«H Κομισιόν ήταν η πρώτη που επέμενε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία. Επίσης, στο ζήτημα των συντάξεων η Κομισιόν επιθυμεί λιγότερα δρακόντεια μέτρα από ό,τι το ΔΝΤ. Μετά την απόρριψη του σχεδίου-συμφωνία από την Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Κομισιόν ήταν ακόμη πρόθυμη να εργαστεί πάνω σε έναν συμβιβασμό. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα-Junker εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για συμβιβασμό», διαβεβαίωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: