Le Soir: Καϊλή – Τζιόρτζι προσπάθησαν να βοηθήσουν Έλληνες εφοπλιστές υπό την σκιά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
eua-kaili

Nέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ερευνα των Reporters United σε συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων EIC – μέλος του οποίου είναι και η βελγική Le Soir – στο πλαίσιο του Qatargate, βασικά πρόσωπα του οποίου είναι η Εύα Καϊλή και ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Le Soir, δύο Έλληνες εφοπλιστές ζήτησαν τη βοήθεια της Εύας Καϊλή, που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να τους παράσχει βοήθεια έναντι των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Τα στοιχεία εντοπίστηκαν στο λάπτοπ του Φραντζέσκο Τζιόρτζι στο οποίο κρατούσε σημειώσεις και συγκεκριμένα σε έναν φάκελο με τίτλο «Business»

Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε τέσσερις υποφακέλους με τίτλους: Nitrato, Q8, Covid test, Russia. Όπως αναφέρεται στην έρευνα των Reporters United, EIC, Le Soir, «όλοι τους ακολουθούν ένα κοινό νήμα: Ένας επιχειρηματίας ή μια επιχείρηση, σχεδόν πάντα ελληνικών συμφερόντων, ζητά τις υπηρεσίες του κ. Τζιόρτζι ή ανθρώπων στον κύκλο της κ. Καϊλή, όπως ο δικηγόρος της με έδρα τις Βρυξέλλες, Σπύρος Παππάς, και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιταλίας και πλέον λομπίστας, Μάριο Μάουρο».

«Οι μεγαλύτερες οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα αφορούν τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές», έγραφε ο Francesco Giorgi σε σημειώματα που είχε ετοιμάσει για την υπεράσπισή του και τα οποία οι ανακριτές κατέσχεσαν από το σπίτι του τον περασμένο Απρίλιο.

Στο σημείο αυτό, γράφει η Le Soir, η επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επικείμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων προκάλεσε ανησυχία στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι κατέχουν ένα στα πέντε φορτηγά πλοία στον κόσμο.

«Δύο πλοιοκτήτες ρώτησαν την Εύα αν ήξερε κάποιον στην ΕΕ που ασχολήθηκε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή ανησυχούσαν», έγραφε ο Tζιόρτζι στις σημειώσεις του. «Μιλήσαμε για αυτό και πρότεινα ένα πρόσωπο που γνώριζα, τον Μάριο Μάουρο, πρώην Υπουργό Άμυνας, πρώην ευρωβουλευτή και νυν λομπίστα. Ο Mario Mauro πρότεινε να μιλήσω στον Σπύρο Παππά και έκανα τις συστάσεις χωρίς να εμπλακώ περαιτέρω».

Το κύριο πρόσωπο στο οποίο ανατίθεται το λόμπινγκ είναι ο Σπύρος Παππάς – τον οποίο η κ. Καϊλή γνώριζε ήδη: Όταν ο Παππάς προσλαμβάνεται από τους Έλληνες εφοπλιστές, ήδη εκπροσωπεί την Καϊλή στην υπόθεσή της με τον OLAF. Και είναι αυτός που θα κληθεί να την εκπροσωπήσει τις πρώτες δύσκολες ώρες μετά τη σύλληψή της για το Κατάργκεϊτ.

Στις 15 Μαρτίου 2022, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μια νέα σειρά κυρώσεων υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απαγορεύσει «οποιαδήποτε συναλλαγή με ορισμένες ρωσικές δημόσιες εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς, σημαντικές για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Οι συναλλαγές που θα είχαν ξεκινήσει πριν από τις 15 Μαρτίου έχουν δύο μήνες για να κλείσουν. Ο ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας είναι ενοχλημένος. Ήθελε να αποκτήσει έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων τέσσερα δεξαμενόπλοια από τα οποία ήθελε να απαλλαγεί μια ρωσική εταιρεία που έγινε στόχος των κυρώσεων, η Sovcomflot, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές στον κόσμο.

Ο Τζόρτζι ισχυρίζεται ότι ο δικός του ρόλος και της συντρόφου του τελείωσαν με τις συστάσεις. Αυτό διαψεύδεται από σημαντικά στοιχεία που βρέθηκαν στο λάπτοπ του.

Πρώτον, αντίγραφο της σύμβασης λόμπινγκ μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του κ. Παππά. Δεύτερον, ανταλλαγή μέηλ και με έτερο εφοπλιστή. Η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος: «Έσωσα τη σύμβαση ως template (υπόδειγμα) για τον εαυτό μου».

Η «ευαίσθητη» συναλλαγή
Στις 21 Απριλίου, συνήφθη σύμβαση μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας, και του Σπύρου Παππά, με τον δεύτερο να είναι υπεύθυνος για την παροχή «πολιτικών και νομικών συμβουλών» στον πρώτο για την αγορά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων από τον όμιλο Sovcomflot. Μια συναλλαγή που πέρασε από το ραντάρ των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Όμως ήδη από την προηγούμενη ημέρα αυτής της σύμβασης, ο δικηγόρος είχε ζητήσει γραπτώς από την Κομισιόν να κάνει εξαίρεση και να επικυρώσει τη συναλλαγή προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή τράπεζα ING, πιστωτή της Sovcomflot.

Στις 11 Μαΐου, η Επιτροπή απάντησε ότι η εφαρμογή των κυρώσεων εξαρτάται από τις εθνικές κυβερνήσεις και ως εκ τούτου κάλεσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία να επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά δεν χρειάστηκε καν να ζητήσει αυτή την εξουσιοδότηση γιατί λίγο μετά την αποστολή της επιστολής στην Επιτροπή, η εταιρεία του εφοπλιστή «έμαθε ότι η ING κατέσχεσε τα πλοία ως μέρος των δανειακών της συμβάσεων με τη Sovcomflot και ότι, κατά συνέπεια, η ING έγινε ο πωλητής των πλοίων», δήλωσε στο EIC ο Έλληνας εφοπλιστής.

Αποτέλεσμα: πρόκειται πλέον για συναλλαγή μεταξύ δύο ευρωπαϊκών εταιρειών, επομένως δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Έτσι ο εφοπλιστής μπόρεσε να αγοράσει τα τέσσερα ρωσικά πλοία λίγο πριν από την προθεσμία της 15ης Μαΐου που θα εφαρμόζονταν οι κυρώσεις.

Ερωτηθείσα από το EIC, η ING από πλευράς της δεν ήθελε να εξηγήσει τις λεπτομέρειες αυτής της συναλλαγής, υποδεικνύοντας ότι είχε «συμμορφωθεί πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ», επειδή οι συναλλαγές βασίστηκαν σε συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν την έναρξη των κυρώσεων.

Για την εμπλοκή του σε αυτήν την υπόθεση, ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι δεν θέλησε να απαντήσει σε αίτημα σχολιασμού από το EIC. Εκ μέρους της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος Christophe Marchand δεν θέλησε να αντιδράσει επί της ουσίας και εκφράζει τη λύπη του για την «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας», σημειώνει η Le Soir.

Φυσικό αέριο
Το δημοσίευμα συνεχίζει με μια ακόμα υπόθεση που αφορά σε έτερο Ελληνα εφοπλιστή.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο λάπτοπ του Τζιόρτζι, ένας άλλος Ελληνας εφοπλιστής ζήτησε επίσης συμβουλές από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη λήψη – παρά τις κυρώσεις – άδειας εξαγωγής ενός συγκεκριμένου τύπου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Εύα Καϊλή βάζει στο κόλπο και τον σύντροφό της, ο οποίος είναι υπεύθυνος να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με τους λομπίστες Μάριο Μάουρο και Σπύρο Παππά. Η τελευταία απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή για να ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις.

Το αίτημα επιστρέφει στην Coreper, την επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ. Και στις 16 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε εξαίρεση από τις κυρώσεις σχετικά με τα «συμπυκνώματα αερίου που παράγονται σε ρωσικές εγκαταστάσεις LNG», προς μεγάλη ανακούφιση του εφοπλιστή.

Σε επαφή με το EIC, ο Σπύρος Παππάς δηλώνει ότι «δεν είναι εξουσιοδοτημένος να σχολιάζει» τις υπηρεσίες που προσέφερε στον εφοπλιστή. Ισχυρίζεται ότι ο Ιταλός λομπίστας Mario Mauro τελικά δεν δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, κάτι που επιβεβαιώνει ο ενδιαφερόμενος. Η ομάδα του Έλληνα εφοπλιστή από πλευράς της, δεν έδωσε συνέχεια, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Είναι που ήταν το θύμα και ήθελε μόνο να την αφήσουν ελεύθερη με το παιδί της . Σκουπίδια του αισχίστου είδους είναι σαν και αυτήν και όλοι οι άλλοι σοβαροφανείς , καλοντυμένοι και σπουδαγμένοι τα μεγαλύτερα κατακάθια στον κόσμο , και από πάνω να σου κάνουν και υποδείξεις κουνόντας σου το χεράκι . Κάτσε αγχώσου εσύ πως θα την βγάλεις με τον μισθουλάκο σου ενώ την ίδια ώρα κάτι σκουπίδια τύπου Γεωργούλης που από ηθοποιοί του λοκού μας τους κάναν ευρωβουλευτές και παίρνουν 20 χήνες τον μήνα και δεν τους φτάνουν κιόλας . Ξυπνάτε ζωντανά .

Comments are closed.