Το πιο πιθανό να αποδειχθεί φιάσκο…
Σήμερα συνεδριάζουν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια συμφωνία, την οποία θα πρέπει να… συμφωνήσουν και με την Τουρκία αύριο Παρασκευή, αφού τότε θα συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Κανείς πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και όλοι μιλούν για προσπάθεια να βρεθεί μια νομικά αποδεκτή λύση..
Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.
Η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση και θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η δήλωση… υπόσχεση ανήκει σε υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει. Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές για την Κύπρο, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό…
19:58 Στις 22.00 η άφιξη Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες, στις 22.00 (τοπική ώρα). Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
19:56 Συνάντηση Μέρκελ – Αναστασιάδη πριν από το δείπνο
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του POLITICO, Jacopo Barigazzi, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως πριν από το δείπνο η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη μετά την απειλή βέτο στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
19:44 Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας… παλεύει να καταλάβει το σχέδιο συμφωνίας
Ο Γιούχα Σίπιλα, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έφτιαξε ένα δικό του σχεδιάγραμμα παλεύοντας να καταλάβει το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Άραγε τα κατάφερε;
19:35 Νέα πρόταση πριν από το δείπνο στη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutsche Welle, Georg Matthes, θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο που πιθανώς θα οδηγήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, πριν από το δείπνο.
Ο ίδιος αναφέρει πως Ελλάδα και Κύπρος θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας.
19:37 Τσίπρας στο Twitter: Αναγκαία μια αξιόπιστη συμφωνία
Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία θα προβλέπει την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι αναγκαία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
19:17 Μήνυμα Σουλτς στα κράτη-μέλη: Να αναθεωρήσουμε και να επικρατήσει η λογική
“Τώρα που έκλεισε η Βαλκανική οδός, τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, τη στιγμή που 22 κράτη – μέλη λένε πως δεν θα δεχτούν πρόσφυγες;
Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί μας. Ας συζητήσουμε λοιπόν. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα συμφωνήσουμε με Τουρκία για επιστροφή παράνομων προσφύγων και όσων φτάνουν να παραμένουν εκεί και με κάποια υποστήριξη να μπορούν να μένουν στην Τουρκία.
Ακόμα και 20.000 να μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, σίγουρα γι αυτούς στην Ειδομένη θα είναι μεγάλη βοήθεια”.
η οικογενειακή φωτογραφία
18:28 Μπετέλ: Να μην αποφασίσουμε για κάτι παράνομο
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει «κάποιες εγγυήσεις» σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της πιθανής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει πειστεί.
“Για εμένα το επιχείρημα της νομιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι και στις αμέσως προσεχείς εβδομάδας να μάθουμε ότι είναι παράνομο”, επισήμανε ο Μπετέλ στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
“Μου δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις αλλά δεν έχω ακόμη πειστεί”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
18:30
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα “να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης”.
17:14
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.
Δηλώσεις κατά την είσοδό τους
Τσίπρας: Ντροπή για την Ευρώπη οι μονομερείς ενέργειες
Στην ανάγκη να επιτευχθεί μία αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω μονομερών ενεργειών στον Βαλκανικό Διάδρομο, και σχολίασε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ντροπή για τις κοινές αξίες της Ευρώπης.
«Πρέπει να επιταχύνουμε την επανεγκατάσταση προσφύγων και να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη», επεσήμανε.
Ολάντ: Συνολική συμφωνία για το προσφυγικό – Να βοηθήσουμε την Ελλάδα
Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια «κοινή λύση για το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων». Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.
Μοσκοβισί: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας – θεσμών
Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση» επισήμανε σχετικά. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντάται με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα
Μέρκελ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα – Περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία
Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, επεσήμανε πως »όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ανάσχεση. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει περαιτέρω συζητήσεις για συμφωνία με την Τουρκία».
«Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και σε συνεργασία με τη Frontex» κατέληξε.
17:07 Τι λέει η Γαλλία για την τριμερή
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες μια “εποικοδομητική συζήτηση” σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει νέα συρροή προσφύγων και μεταναστών, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.
Στο τέλος αυτής της “συνάντησης εργασίας”, το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια “εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα”.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά “πλήρης σύγκλιση απόψεων” ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.
Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να συζητήσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.
16:57 Διμερής συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.
16:47 Αγριεμένος ο Φάιμαν: Δεν μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε στην Ευρώπη
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι δεν είναι όλα γραμμένα σε βράχο. «Θα πρέπει αν δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε αύριο σε συμφωνία». Είπε ακόμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι ασφαλή. «Πιστεύω επίσης ότι η Βαλκανική Οδός πρέπει να είναι κλειστή. Είναι οκ να θέλει η Γερμανία να πάρει πρόσφυγες στο έδαφός της, κι εμείς θέλουμε αλλά αυτό πρέπει να γίνει με νόμιμο τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται παράνομα»
16:40 Αναστασιάδης: Δυνατός ένας συμβιβασμός με την Τουρκία αλλά…
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα πως ένας “συμβιβασμός” για τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δυνατός, κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση στις Βρυξέλλες.
“Υπάρχουν εμπόδια, όμως ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν”, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης των συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
16:28 Οι αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στο Συμβούλιο Κορυφής
16:14 Στην οικογενειακή φωτογραφία των ευρωσοσιαλιστων ο Τσίπρας
16:12 Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ με Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
16:08 Ο Τσίπρας ένας εκ των ηγετών των ευρωσοσιαλιστών
Ως ένας εκ των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μπορεί να θεωρηθεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής μετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση του ΕΣΚ.
Το γεγονός έρχεται σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχε λάβει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μετάσχει το περασμένο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ σοσιαλιστών και αριστερών ηγετών με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προοδευτικού πόλου απέναντι στην λιτότητα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Η προσέγγιση, αν όχι η στροφή του κ. Τσίπρα στη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ανέφελη καθώς, το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ενστάσεις από τη στιγμή που παραδοσιακά είναι εκείνο το κόμμα που εκφράζει τον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο στην Ελλάδα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει με καλό μάτι ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που ακόμη αποτελεί βασικό κυβερνητικό εταίρο της ευρωπαϊκής δεξιάς σε χώρες της ΕΕ.
Η επίσκεψη του Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωκοινουβουλίου πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, αποτέλεσε τη αφορμή για τη επιτάχυνση των διαδικασιών προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΣΚ σε συνδυασμό μάλιστα με την επεξεργασία σεναρίων μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χώρα μας με τη συμμαχία-συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
15:35 Θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα η τριμερής συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Κράτησε 45 λεπτά και θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Θα δοθεί επίσης χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
15:02
Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε αυτή την σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή. Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Το προσχέδιο της συμφωνίας – Τα οκτώ σημεία
Το προσχέδιο συμπερασμάτων που έφτασε στα χέρια του Reuters και το οποίο έχει δοθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν κάνει αναφορά στο άνοιγμα των συνόρων και της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ και η Τουρκία “αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ”, βάσει οκτώ σημείων. Ανάμεσα σε αυτά η συμφωνία “ένα προς ένα”, για κάθε πρόσφυγα που περνά στην Ευρώπη δηλαδή, ένας άλλος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ Τουρκία και Ελλάδα καλούνται να καταλήξουν σε διμερή συμφωνία. Επίσης, προβλέπεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά.
Live οι αφίξεις – δηλώσεις