Lockdown: Αυτοί οι άνθρωποι αντέχουν περισσότερο την απομόνωση

Κοινοποίηση:
καραντινα

Μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Calgary και το Hotchkiss Brain Institute που εξέτασε τις διαφορές των δύο φύλων στον ύπνο, την ενσυναίσθηση και τη διάθεση κατά τη διάρκεια των μηνών απομόνωσης λόγω της Covid-19 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υποφέρουν πιο πολύ από χειρότερο ύπνο, περισσότερος άγχος, κατάθλιψη και τραύμα, ενώ νιώθουν και περισσότερη ενσυναίσθηση από τους άνδρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Global Women’s Health, είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τις αλλαγές στη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα σχολεία και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές και οι άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, ως αποτέλεσμα ενός γενικού lockdown που σκοπό έχει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 573 συμμετεχόντων, 112 ανδρών και 459 γυναικών μέσης ηλικίας 25,9 ετών, εκ των οποίων το 66% ανέφερε κακή ποιότητα ύπνου, το 39% ανέφερε αυξημένα συμπτώματα αϋπνίας, ενώ το άγχος και η δυσφορία αυξήθηκαν σε όλο το δείγμα των συμμετεχόντων.
«Γενικά, στη μελέτη βρήκαμε ότι οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη. Τα συμπτώματά τους, μάλιστα, επιδεινώνονταν με την πάροδο του χρόνου και όσο επιμηκύνονταν η περίοδος της απομόνωσης. Υπήρξε μια προοδευτική αύξηση στο άγχος, την κατάθλιψη, τη χειρότερη ποιότητα ύπνου και στο τραύμα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά για τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη όσο περνούσε ο καιρός», αναφέρει η Δρ. Veronica Guadagni, μία εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερους βαθμούς στην κλίμακα μέτρησης της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων και φροντίδας αυτών. Η μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ωστόσο, σχετίστηκε με μεγαλύτερο άγχος, κατάθλιψη και τραύμα, με τους συγγραφείς να εικάζουν πως η μεγαλύτερη ανησυχία και το άγχος των γυναικών σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είναι εκείνες που παρέχουν τη φροντίδα στην οικογένεια αντικατοπτρίζει τις διαφορές των φύλων στους ρόλους και τις κοινωνικές νόρμες.

«Δεν ξαφνιαστήκαμε από τα ευρήματα. Οι γυναίκες είναι εκείνες που κουβαλούν το μεγαλύτερο φορτίο. Η φροντίδα της οικογένειας και των κρίσιμων καταστάσεων αποτελούσε ανέκαθεν ένα τεράστιο φορτίο για το γυναικείο φύλο» τονίζει ο Δρ. Giuseppe Iaria, επικεφαλής ερευνητής.

Όσον αφορά στα συναισθήματα για τους άλλους, η υψηλότερη βαθμολογία των γυναικών στην κλίμακα της ενσυναίσθησης μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, όπως το πλύσιμο των χεριών, οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

«Εφόσον βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη ενσυναίσθηση συνδέεται με την προ-κοινωνική συμπεριφορά, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους θα σέβονται περισσότερο και τους κανόνες. Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να εξετάσουν αυτή την θεωρία», αναφέρει η Δρ. Guadagni.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για προβλήματα ύπνου ή άγχους των συμμετεχόντων πριν την πανδημία ώστε να τα συγκρίνουν με τα νέα ευρήματα, ευελπιστούν, όμως, ότι η μελέτη αυτή «θα πυροδοτήσει κάποια γνώση» όσον αφορά στη δημόσια επαγρύπνηση για ανθρώπους που μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από άλλους και θα οδηγήσει σε κάποια αναγνώριση και διευκόλυνση για τις γυναίκες από τους συντρόφους, τους εργοδότες και τους οργανισμούς.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν, τέλος, ότι οι διαφορές των δύο φύλων μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στις ψυχολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις στην πανδημία, οι οποίες, μάλιστα, πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό στοχευμένων ψυχολογικών παρεμβάσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: