Στα 800 έχουν φτάσει τα λουκέτα στους φούρνους της γειτονιάς από 2022 μέχρι σήμερα, με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος να λέει στον ΟΤ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιοτεχνικής αρτοποιίας συνεχίζει να είναι και το 2025 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.
Ο κύριος Μούσιος τονίζει τη λέξη «και» αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, μιας και κατά την τελευταία πληθωριστική τριετία η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ο βασικός λόγος που εκατοντάδες παραδοσιακοί φούρνοι κατέβασαν ρολά.
Κι αυτό γιατί οι αρτοποιοί δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό και με άλλα «βαρίδια», όπως τα συσσωρευμένα χρέη, κάτι που «πνίγει» όχι μόνο τα αρτοποιεία, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους.
Εν αναμονή οι φούρνοι για την επιδότηση ενέργειας
Μάλιστα για το κόστος της ενέργειας τα μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών θεωρούν ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τις επιδοτήσεις για τα επαγγελματικά τιμολόγια, καθώς ο ανασχηματισμός πήγε πίσω τις σχετικές ανακοινώσεις.
Ας σημειωθεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα, δικαίωμα επιδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη αποσυρθεί από το τραπέζι το κριτήριο των 35kva καθώς έμεναν εκτός επιδοτήσεων σχεδόν όλοι οι φούρνοι της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ θα λάμβαναν 4 λεπτά ανά KW και αυτές που έχουν πάνω από 1 εκατ. τζίρο θα μπορούσαν να πάρουν 1,5 λεπτό ανά KW.
Το θέμα τους κόστους της ενέργειας επισημαίνει και ο Γιάννης Μάνος, Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αρτοποιός στο επάγγελμα.
Σύμφωνα με τον κύριο Μάνο τρία είναι τα προβλήματα των φούρνων: το ενεργειακό κόστος, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Πρόκειται για εκρηκτικό συνδυασμό», όπως τονίζει ο ίδιος.
ΣΑΣ ΜΑΓΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΙ ΚΩΛΟΑΛΒΑΝΟΙ