Σταθάκης: Διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο για το χρέος
Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του, εξέφρασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε μάκρο και μίκρο επίπεδο.
Όπως είπε: «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον». Για να συμπληρώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «το θετικό είναι πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα», επισημαίνοντας: «διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη».
Ο υπουργός αναφερόμενος στις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είπε: «άμεσα θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 2 δις. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς τους ιδιώτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δις. ευρώ».
Ο κ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας τους 4 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη, σημείωσε πως η οικονομία άντεξε το 2015 παρά τις αντίθετες προβλέψεις και το 2016 προδιαγράφεται θετική πορεία για την οικονομία. Αναφερόμενος στον τουρισμό ο οποίος «έτρεξε» πέρυσι με 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση 8,2% των αφίξεων όπως είπε. Για την πορεία των εξαγωγών εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση εντός του έτους ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017, τον TAP ο οποίος ξεκινά άμεσα την δραστηριοποίηση του, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.α. τα όποια όπως σημείωσε είναι μια δυναμική που μπορεί δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, είπε πως προφανώς είναι από εκείνα τα υποστηρικτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, για τον Αναπτυξιακό νόμο ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο ενώ εκτός από τις 42 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, σημείωσε πως: «υπάρχουν και άλλες προτάσεις εν εξελίξει και εκτιμούμε πως η κινητοποίησή τους θα γίνει έως τα τέλη του 2017 που είναι η πρώτη χρονική περίοδος».
Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο αναμένεται να ενταχθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση είπε ο υπουργός. Σχετικά με το Κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Σταθάκης είπε πως «αποτελεί σημαντικό θέμα και έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η διαρροή της πρότασης του ΔΝΤ δεν αλλάζει τίποτα
Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».
«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ. «Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η Δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».
capital