Σε μια σκακιέρα οι κινήσεις είναι πάντα φανερές, αλλά τα παιχνίδια του μυαλού, η στρατηγική και το διάβασμα του αντιπάλου είναι αυτά που θα αναδείξουν τον νικητή. Στη σκακιέρα της μάχης και των Παγκοσμίων Πολέμων το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά. Οι ένοπλες δυνάμεις ναι μεν είναι αυτές που γράφουν την ιστορία ωστόσο τα παιχνίδια κατασκόπων, οι ύποπτες κινήσεις στις σκιές και οι προδότες έχουν πάντα μερίδιο στην εκάστοτε επιτυχία ή αποτυχία. Εκεί που ακόμα και το πιο ακίνδυνο άτομο, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Αυτό ακριβώς ήταν η Margaretha Geertruida Zelle, η απόλυτη σταρ του παγκόσμιου χάρτη στην περίοδο του WWΙ. Η μοιραία γυναίκα που «έκαιγε» καρδιές και κατασκόπευε τόσο για λογαριασμό των Γάλλων όσο και των Γερμανών.
Ή αλλιώς η Mata Hari.
Σε μια περίοδο με κυρίαρχο το πουριτανικό στοιχείο, η γεννημένη στις 7 Αυγούστου του 1876 έμοιαζε να έρχεται από άλλη εποχή. Ολλανδή στην καταγωγή αλλά με ρίζες από τη Χαβάη, η εξωτική ομορφιά της με τα μελαχρινά μαλλιά, τη σκούρα επιδερμίδα και αισθησιακά της χείλη την έκαναν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γυναίκες. Εκτός από την αισθησιακή εξωτερική εμφάνισή της ωστόσο είχε και έμφυτο το ερωτικό ταμπεραμέντο.
Τον Νοέμβριο του 1892 φοιτούσε στο κολλέγιο του Leiden, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της καθώς την έπιασαν να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή της. Ένα τέτοιο γεγονός σε καθώς πρέπει εποχές, ήταν αρκετό για να αφήσει ρετσινιά, ειδικά σε μια γυναίκα. Όχι όμως στην Mata.
Η ομορφιά της ήταν ένα εισιτήριο για όλες τις πόρτες του κόσμου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στα 19 της χρόνια να παντρευτεί τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Σκωτσέζο αξιωματικό, Rudolph MacLeod, ο οποίος διατελούσε συνταγματάρχης του ολλανδικού στρατού.
Ο γάμος της μπορεί να μην εξελίχθηκε όπως τον περίμενε –το ζεύγος ήταν συνεχώς σε σύγκρουση- ωστόσο ήταν η κίνηση που την ανέβασε επίπεδο. Πλέον ως λαίδη McLeod δεν ήταν απλώς μια όμορφη γυναίκα, αλλά μέλος της υψηλής κοινωνίας.
Έτσι ξεκίνησαν όλα
Μόλις το ζεύγος πήρε διαζύγιο, η Mata μετακόμισε στο Παρίσι, όπου άρχισε να εμφανίζει στον κόσμο τον αισθησιακό χορό που δικαιολογούσε το καμπυλωτό κορμί της. Οι άντρες έκαναν ουρές για να τη δουν και με το όνομα «Mata Hari» – που σημαίνει «το μάτι της ημέρας» – γίνεται το πλέον ποθητό πρόσωπο κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Guimet. Η Mata δεν θα διστάσει μάλιστα να εμφανιστεί ολόγυμνη και ξεκινά περιοδείες από το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και φτάνει μέχρι και το Κάιρο.
Μια αρτίστας από άλλη εποχή, χωρίς αναστολές και με τεράστια επιρροή στο αντρικό κοινό. Μια μυστηριώδης γυναίκα που είχε θέση στις μεγαλύτερες κρεβατοκάμαρες της εποχής, αλλά και πολλών ανώτατων αξιωματικών.
Μια πράκτορας γεννιέται
Οι γερμανικές Αρχές την παρακολουθούν στενά και στο πρόσωπό της βλέπουν το κρυφό χαρτί που θα τους δώσει το πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων της στη Γερμανία, της κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία και την απελαύνουν από τη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω περιουσία και δικαιώματα είναι να πάρει το μέρος τους στον πόλεμο με την ιδιότητα της κατασκόπου.
Θα ‘λεγε κανείς πως οι Γερμανοί είχαν χτυπήσει το Τζακ ποτ, έχοντας πλέον το απόλυτο όπλο στο μαθαίνουν τα μυστικά των Γάλλων. Η Mata θα ξάπλωνε μαζί τους και με όπλο τη σεξουαλικότητα θα αποσπούσε τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Μόνο που δεν ήταν η μόνοι που το σκέφτηκαν. Οι Γάλλοι της προσέφεραν ένα εκατομμύριο φράγκα για να αξιοποιήσει το διεθνές δίκτυο εραστών της και πλέον η Mata έπρεπε να αποφασίσει: Με ποιανού το μέρος θα ήταν.
Την απάντηση δεν θα την μάθουμε ποτέ.
Η γυναίκα που εκτελέστηκε δίχως δίκη και τα «σύννεφα» γύρω από την υπόθεση
Μέχρι σήμερα ένα τεράστιο μυστήριο πλανάται γύρω από το όνομά της. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά για ποιον κατασκόπευε πραγματικά, πόσο μάλλον αν όντως ήταν πράκτορας. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εραστές της ήταν στρατιωτικοί, η αισθησιακή Ολλανδέζα είχε όλο το πακέτο για να είναι σε αυτή τη θέση.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τους τότε αξιωματικούς, οι πληροφορίες που παρέδιδε ήταν κυρίως ασήμαντες κάτι που ισχυροποιεί τις θεωρίες ότι απλώς αποδέχτηκε τις προτάσεις των δύο στρατοπέδων για να μπορεί να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη στη διάρκεια του πολέμου. Ίσως και να ήταν πολύ καλή στο να κρύβει τα ίχνη της. Κανείς δεν ξέρει.
Το Φεβρουάριο του 1917 μαθεύεται στη Γαλλία ότι η πράκτορας με αριθμό Η21, δηλαδή η Mata Hari, συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόξενο και με το που πατά το πόδι της στο Παρίσι συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ως κρατούμενη των γυναικείων φυλακών του Saint Lazar η πιο φανταχτερή γυναίκα του κόσμου δεν έχει πλέον καμία ελπίδα.
Καταδικάζεται σε θάνατο δια τουφεκισμού και η εκτέλεσή της θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο σε ηλικία 40 ετών. Λέγεται ότι αρνήθηκε να της δέσουν τα μάτια, ότι χαιρέτησε και έκανε μια βαθιά υπόκλιση πριν πέσει νεκρή από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Το σώμα της, το οποίο τόσοι πολλοί άνδρες είχαν θαυμάσει, δόθηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού για να τεμαχιστεί και να μελετηθεί.
Το αν τελικά η Mata Hari έχασε τη ζωή της για τους σωστούς λόγους είναι κάτι που ακόμα παραμένει μυστήριο. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ουσιαστικά η ίδια καταδίκασε τον εαυτό της. Μια από τις αμέτρητες περιπτώσεις που τα «μεγάλα όπλα» των ανθρώπων –στην περίπτωσή της η ομορφιά και η τσαχπινιά- θολώνουν την κρίση, τους οδηγούν σε κατάχρηση εξουσίας και τελικά χάνονται μέσα στην μεγαλομανία τους.