Maxim Tsigalko: Πέθανε ο μεγαλύτερος μπαλαδόρος που ΔΕΝ είδαμε ποτέ

Κοινοποίηση:
maxysigalko03

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να ακούς μεγαλύτερους από εσένα να κουβεντιάζουν για μια εποχή που στο μυαλό τους όλα έμοιαζαν καλύτερα. Βασικά, υπάρχει. Το να είσαι εσύ ο μεγαλύτερος της υπόθεσης και φανατικός του Football Manager που ψάχνεις εδώ και 18 χρόνια να βρεις έναν άξιο διάδοχο του θρυλικού Maxim Tsigalko.

Όσο προχωρά η τεχνολογία, το FM γίνεται ολοένα και πιο πλήρης εξομοιωτής της μπίζνας που λέγεται ποδόσφαιρο. Καλύτερα γραφικά και απεικόνιση των αγώνων (εκεί που κάποτε έβλεπες τις περίφημες τελείες ή «καπάκια» να κυνηγούν –υποτίθεται- μια μπάλα). Πιο εξελιγμένο και σε βάθος σκάουτινγκ. Ρεαλιστικότερες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις συμβολαίων. Εισαγωγή νέων στοιχείων και ρόλων, όπως οι τεχνικοί διευθυντές, οι αναλυτές αγώνων. Όλα αυτά κάνουν τη σειρά του συγκεκριμένου video game να καθίσταται σε συνείδηση των οπαδών του λιγότερο παιχνίδι και περισσότερο… ναρκωτικό.

Μια απόδραση από τον πραγματικό κόσμο του ποδοσφαίρου και μια… ψευδαίσθηση την οποία αρνείσαι να κόψεις. Κλασική περίπτωση εθισμού, χωρίς καν υποκατάστατα και δυνατότητα απεξάρτησης.

Ωστόσο, εμείς οι «γεροντάρες», ακόμη βρισκόμαστε υπό καθεστώς στερητικού συνδρόμου σε ό,τι αφορά το CM 01/02. Την έκδοση που όμοιά της δεν βρέθηκε ποτέ. Κι ας προστέθηκαν τόσα καλούδια στην πορεία.

Θα τα ανταλλάσσαμε ευχαρίστως όλα για έναν Maxim Tsigalko ακόμα.
Αν και το manager φημίζεται για την φοβερή και τρομερή βάση δεδομένων του, ήταν η απίθανη γκέλα με τον συγκεκριμένο παιχταρά που μας έκανε να κάψουμε τον εγκέφαλό μας. Κι όπως οι περισσότερες καψούρες, έτσι κι αυτή, αποδείχτηκε απάτη.

Ακόμη και το όνομά του ήταν λάθος.

Maksim Tsyhalka λεγόταν κανονικά ο Λευκορώσος. Αλλά αυτό μπορεί να σου φανεί παντελώς αδιάφορο όταν ο τύπος κοστίζει ψιλά και σου καθαρίζει ΠΑΝΩ από 100 γκολ σε κάθε σεζόν! Δεν είχε σημασία σε ποια ομάδα έκανες τον προπονητή ή τι συμπαίκτες του έβαζες δίπλα του.

Ο γεννημένος στις 27 Μαΐου 1983 ποδοσφαιριστής θα σε έβγαζε ασπροπρόσωπο, συνδυάζοντας στο πρόσωπό του τη δύναμη του Ρονάλντο, την τεχνική του Φαν Μπάστεν και την εκτελεστική δεινότητα του Γκερντ Μίλερ μαζί. Το μόνο που χρειαζόσουν ήταν να του δώσεις την εξωφρενική και τσακωμένη με την αλήθεια εντολή του να μαρκάρει τον τερματοφύλακα. Τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε ο αυτόματος πιλότος.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Μαξίμ της καρδιάς μας δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αποδείξει πως διέθετε ένα κομμάτι έστω από τη μαγεία της ηλεκτρονικής εκδοχής του. Με πολλά προβλήματα τραυματισμών και εύθραυστα γόνατα, όταν άφησε την Ντινάμο Μινσκ, δεν το έκανε για κανένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Ούτε κέρδισε 10 χρονιές σερί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ ούτε πήρε χρυσό παπούτσι με Μουντιάλ. Εδώ καλά-καλά δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα… Όπως συμβαίνει κάθε φορά που «ανακαλύπτεις» ένα μοναδικό ταλέντο στο FM, περιμέναμε να μάθουμε νέα του από το… κανονικό ποδόσφαιρο. Να τον δούμε λίγο, ρε παιδί μου. Αφού τότε τα 3d γραφικά δεν ήταν καν ιδέα στο μυαλό των delevopers. Ούτε καν ως «καπάκι» δεν μπορούσαμε να τον παρακολουθήσουμε πίσω στο 2000.

Μόνο μια μπάρα που ανεβοκατέβαινε (ανάλογα με το ποια ομάδα είχε την κατοχή) και τα ονόματα των παικτών βλέπαμε.

Όταν έφτανε η μπάλα στα πόδια του ήταν απλό θέμα χρόνου να δεις την μπάρα να αναβοσβήνει και να αντικρίσεις το «Tsigalko scores!» που θα σου χάριζε άλλη μία νίκη. Άλλον έναν τίτλο από τους αμέτρητους που κατέκτησε η μεγαλύτερη λατρεία που δεν είδαμε ποτέ.

Όταν, τελικά το 2007, το manager απογειώθηκε με την εισαγωγή της match engine, η καριέρα του Tsigalko έκανε ακριβώς το αντίθετο. Προσγειωνόταν απότομα, συνήθως στο τραπέζι κάποιου χειρουργείου. Το 2009 το πήρε απόφαση πως δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει τη μοίρα του και είπε το δύσκολο αντίο.

Ωστόσο ο Maxim θα συνεχίσει να βασιλεύει.

Είναι -αδιαφιλονίκητα- ο μεγαλύτερος παίχτης όλων των εποχών στον σπουδαιότερο εξομοιωτή ποδοσφαίρου που φτιάχτηκε ποτέ. Κι όσο το παιχνίδι θα αγγίζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα και την τελειότητα, τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθεί η ατέλεια στο σύστημα που θα επιτρέψει να βρεθεί ο διάδοχός του. Tsigalko λέω και κλαίω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: