Metropolitan General: Πρωτοποριακή μέθοδος διαδερμικής οστεοσύνθεσης κατάγματος οδόντα Α2 σπονδύλου με απόλυτη επιτυχία σε ασθενή 80 ετών

Κοινοποίηση:
Μetropolitan General_photo

Τα κατάγματα της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ) είναι κακώσεις πολύ σοβαρές, ορισμένες φορές απειλητικές για τη ζωή, επισείουν καταστροφικές για τον ασθενή επιπλοκές, ενώ χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης προκειμένου να αποκατασταθούν χειρουργικά.

Συγκεκριμένα, τα κατάγματα του οδόντα του Α2 σπονδύλου είναι κατάγματα ως επί το πλείστον ασταθή. Ο οδόντας αποτελεί προβολή του σώματος του Α2 σπονδύλου κεφαλικά, εντός του πρόσθιου τμήματος του Α1, και άξονα περιστροφής της κεφαλής (το μεγαλύτερο ποσοστό στροφής της κεφαλής επιτυγχάνεται δια της κίνησης του οδόντα εντος του πρόσθιου τόξου του Α1 σπονδύλου). Εάν κάποιος ασθενής φέρει ένα τέτοιο κάταγμα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, τηρώντας τις οδηγίες των ιατρών. Σε περίπτωση κατάγματος του οδόντα, επιβάλλεται αυστηρός κλινοστατισμός και εφαρμογή ειδικού αυχενικού κολάρου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τετραπληγίας, μυελοπάθειας, ακόμη και θανάτου καθώς στο ύψος του οδόντα του Α2 σπονδύλου βρίσκονται στον μυελό, νευρικοί πυρήνες ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης μέχρι την αντιμετώπιση του κατάγματος.

Η Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General με Διευθυντή τον Δρ. Γεώργιο Βασταρδή MD, PhD, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία σε ασθενή 80 ετών, διαδερμική πρόσθια οστεοσύνθεση κατάγματος οδόντα Α2 σπονδύλου (τύπου 2) με αυλοφόρο συμπιεστικό κοχλία ο οποίος τοποθετήθηκε κατά μήκος του οδόντα φέροντας σε επαφή τα δύο κατεαγότα άκρα του.

Ο ασθενής λόγω πολλαπλών συννοσηροτήτων έπρεπε να αντιμετωπισθεί το συντομότερο δυνατό, με τη μικρότερη δυνατή διάρκεια χειρουργικού χρόνου. Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε στον υπερσύγχρονο χώρο του αγγειογράφου. Τα ειδικού τύπου C-arm τελευταίας τεχνολογίας, προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου άριστη εικόνα δίδοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης της οστεοσύνθεσης έτσι ώστε η διενέργεια του χειρουργείου να γίνει με μεγάλη ασφάλεια, τεράστια ακρίβεια και άριστο αποτέλεσμα.

Ο ασθενής μία ώρα μετεγχειρητικά, σηκώθηκε με ένα μαλακό αυχενικό κολάρο το οποίο θα φέρει για κάποιες ημέρες, ενώ δέκα ώρες μετά εξήλθε από το νοσοκομείο περιπατητικός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: