Μια παράξενη συζήτηση έχει ανοίξει στη Γερμανία, ειδικά όσον αφορά τη φύλαξη του χρυσού της χώρας.
Στο Βερολίνο βλέπουν ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ προσπαθεί να σακατέψει τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας.
Ο αντιπρόεδρός του πιστεύει ότι είναι ένα αξιολύπητο freeloader.
Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την αναμόρφωση των δημοσιονομικών παρεμβαίνει ανοιχτά στις εκλογές της χώρας για να υποστηρίξει ένα ακροδεξιό κόμμα που η ίδια η υπηρεσία πληροφοριών της πιστεύει ότι αποτελεί απειλή για το σύνταγμα.
Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία ανησυχούν ότι αυτό που για δεκαετίες θεωρούνταν μια από τις πιο αξιόπιστες αποθήκες στον κόσμο μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ασφαλές.
Τα αποθέματα της Γερμανίας
Η Γερμανία κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο και διατηρεί το 37% αυτών —περίπου 1.236 μετρικούς τόνους, αξίας 113 δισεκατομμυρίων ευρώ— στα θησαυροφυλάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.
Αυτά τα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων εγγυώνται ότι, εάν παραστεί ανάγκη, η Bundesbank έχει πρόσβαση σε κάτι που μπορεί να αλλάξει σε δολάρια ΗΠΑ (ή σε οποιοδήποτε άλλο σκληρό νόμισμα).
Η ίδια η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945 … μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.
Αλλά οι βεβαιότητες της μεταπολεμικής ύπαρξης της Γερμανίας έχουν ανατραπεί και –όπως έδειξε η πρόσφατη κατάργηση ενός περιβόητου ανώτατου ορίου στον δημόσιο δανεισμό– το αδιανόητο είναι ξαφνικά πολύ πιθανό.
Πολύ περισσότερο δεδομένου ότι αποδεικνύεται η προθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να υπερβεί τα όρια των εξουσιών του και να διεκδικήσει την προεδρική υπεροχή έναντι του δικαστικού συστήματος.
Τι αναφέρει ο Τύπος
Η γερμανική ταμπλόιντ Bild, που ανήκει στη μητρική εταιρεία POLITICO, Axel Springer, ανέφερε την Πέμπτη ότι ο απερχόμενος βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Marco Wanderwitz είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους.
Ήδη το 2012, η Wanderwitz είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να επιθεωρήσει τα αποθέματα χρυσού ως μέρος μιας προσπάθειας να πιέσει την τράπεζα είτε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ως θεματοφύλακας είτε να τον επαναπατρίσει στη Γερμανία.
«Φυσικά, το ερώτημα τίθεται ξανά τώρα», είπε ο Wanderwitz σε σχόλια που αναφέρει η Bild.
Ο νομοθέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Markus Ferber, επίσης του CDU, ζήτησε επίσης περισσότερους ελέγχους στον γερμανικό χρυσό που αποθηκεύεται στις ΗΠΑ.
«Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Bundesbank πρέπει να μετρήσουν προσωπικά τις ράβδους και να τεκμηριώσουν τα αποτελέσματά τους», ανέφερε η Bild.
Στο παρελθόν, η ιδέα ότι ο χρυσός που αποθηκεύεται στα επίσημα θησαυροφυλάκια μπορεί να μην είναι ασφαλής ήταν γενικά για τους θεωρητικούς συνωμοσίας.
Ωστόσο, έχει αναβιώσει, κατά ειρωνεία, από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, ο οποίος ζήτησε να γίνει επιθεώρηση των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ.
Bullion Club
Για την Deutsche Bundesbank, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφαλή διαχείριση του πιο πολύτιμου χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου της Γερμανίας, ο πρώτος κανόνας του Bullion Club είναι ότι δεν μιλάτε για το Bullion Club και σίγουρα δεν ριψοκινδυνεύετε.
«Έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο στη Fed στη Νέα Υόρκη για την αποθήκευση των αποθεμάτων χρυσού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Φεβρουάριο.
«Δεν με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα», είπε
Ωστόσο, έχει περάσει μόλις μια δεκαετία από τότε που η Bundesbank έκανε παρόμοια δράση, όταν η πιο άμεση ανησυχία του κοινού ήταν ότι ο συσσωρευμένος πλούτος της Γερμανίας θα διέσωζε την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το 2013, μια θορυβώδης εκστρατεία που ωθήθηκε από δεξιούς λαϊκιστές – η οποία είχε αρκετά απήχηση στον ευρύτερο πληθυσμό για να φέρει σε δύσκολη θέση την τότε καγκελάριο Angela Merkel – οδήγησε στον επαναπατρισμό όλου του χρυσού της Bundesbank που είχε αποθηκεύσει προηγουμένως στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Γαλλίας.
Εκείνη την εποχή, η Bundesbank υποστήριξε ότι δεν χρειαζόταν πλέον μέσο πρόσβασης σε ξένο νόμισμα στο Παρίσι, τώρα που η Γερμανία και η Γαλλία μοιράζονταν το ευρώ.
Σήμερα, πάνω από τα μισά αποθεματικά της Bundesbank αποθηκεύονται στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη.
Εκτός των ΗΠΑ, το υπόλοιπο 13% βρίσκεται στην Τράπεζα της Αγγλίας.
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΛΛΟΝ Α300-Β4 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ (ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ?) ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΕΤΑ
Ο ελληνικός χρυσός που βρίσκεται στην Αγγλία ή στην Αμερική που τον έστειλε τον υπόλοιπο χρυσό ο γερμανοεβραιος Βεντούρα