Η κατάσταση στη Μιανμάρ παραμένει χαοτική, τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και χωριά. Η ακριβής εκτίμηση των θυμάτων είναι αδύνατη, καθώς οι διασώστες, με περιορισμένα μέσα, δυσκολεύονται να εντοπίσουν επιζώντες ή να ανασύρουν σορούς από τα ερείπια.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει για σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση της καταστροφής. Οι προσπάθειες διάσωσης διεξάγονται κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού. Οι κάτοικοι μετακινούν τα μπάζα με τα χέρια και φτυάρια υπό θερμοκρασίες που φτάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ η παρουσία εκσκαφέων είναι σπάνια.
Οι τοπικές αρχές και οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειες ανακούφισης και διάσωσης, αλλά οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες λόγω των περιορισμένων πόρων και της έκτασης της καταστροφής.
Πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.700 νεκροί στη Μιανμάρ και 3.408 τραυματίες, αλλά πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί και πολλές προσπάθειες διάσωσης μέχρι στιγμής έχουν αναληφθεί από ανθρώπους που εργάζονται με τα χέρια για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα χαλάσματα, δήλωσε η Κάρα Μπραγκ, η διευθύντρια της Catholic Relief Services στη Μιανμάρ με έδρα τη Γιανγκόν.
«Πρόκειται κυρίως για ντόπιους εθελοντές, ντόπιους ανθρώπους που απλώς προσπαθούν να βρουν τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Μπραγκ.
«Είδα επίσης αναφορές ότι τώρα κάποιες χώρες στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στο Μανταλέι για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες, αλλά τα νοσοκομεία πραγματικά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή τραυματιών, υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών και οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και καθαρό νερό», πρόσθεσε η Μπραγκ.
Η Μιανμάρ βρίσκεται στο ρήγμα Sagaing, ένα σημαντικό ρήγμα βορρά-νότου που χωρίζει την πλάκα της Ινδίας και την πλάκα της Σούντα.
ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ