Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Avangard είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί από συστήματα αεράμυνας της Δύσης τόνισε το αμερικανικό περιοδικό Military Watch Magazine (MWM).
Ο ασυνήθιστος σχεδιασμός του συγκροτήματος με έναν υπερηχητικό κινητήρα ramjet καθιστά δυνατή την καταστροφή στόχων με βλήματα που κινούνται με ταχύτητα 27 Mach. Ταυτόχρονα, το βλήμα διατηρεί εκπληκτική ικανότητα ελιγμών.
Αυτό πιστεύεται ότι καθιστά σχεδόν αδύνατη την αναχαίτιση, τονίζει το Military Watch
Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBMs), οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν έως και 12 στόχους κάθε φορά χρησιμοποιώντας θερμοπυρηνικές κεφαλές, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στο πυραυλικό συγκρότημα.
Το Avangard τέθηκε σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό το 2019.
Η υιοθέτησή του στο μαχητικό καθήκον έχει αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του επίγειου τμήματος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Οι ρωσικοί πύραυλοι Avangard είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν κατά την πτήση, πόσο μάλλον να αναχαιτιστούν.
Κανένα σύστημα αεράμυνας στον κόσμο δεν μπορεί να τον καταρρίψει δήλωσε ο συνταξιούχος συνταγματάρχης και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Anatoly Matviychuk.
Ο πύραυλος Avangard, όπως και ο Oreshnik, διαθέτουν μονάδα σχεδιασμού, η οποία αλλάζει συνεχώς τη θέση του στο διάστημα κατά την διαδικασία των ελιγμών
Σύμφωνα με τον Anatoly Matviychuk, κανένα από τα δυτικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, είτε είναι Patriot είτε IRIS-T, δεν είναι ικανό να υπολογίσει τις κινήσεις του Avangard.
«Το 2023, οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση πυραυλικών συνταγμάτων εξοπλισμένων με το σύστημα πυραύλων Avangard σε υπηρεσία μάχης, θέτοντας σε λειτουργία εκτοξευτές σιλό υπό τον έλεγχο των ενοποιημένων θέσεων διοίκησης Bugai».
Υπενθύμισε ότι αυτό το σύμπλεγμα βασίζεται σε μια υπερηχητική κατευθυνόμενη κεφαλή, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ICBM.