Moody’s: Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΕΤΕ, Alpha και Eurobank

Κοινοποίηση:
03f08e254a2d4cdebc3797ba7aad8013

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Moody’s Investors Service μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, στο B1 (σταθερό) από B3 (θετικό).

Ειδικότερα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank AE και της Eurobank στο Caa1 από Caa2 και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Caa2, ενώ επιβεβαίωσε επίσης τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Attica Bank στο Caa3.

Ο οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (counterparty risk assessments – CRA) της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank στο B2(cr) από B3(cr), αναβάθμισε το CRA της Attica Bank S.A. στο B3(cr) από Caa1(cr) και επιβεβαίωσε το CRA της Παγκρήτιας στο B3(cr).

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία κινδύνου (counterparty risk ratings – CRR) της Εθνικής και της Eurobank Ergasias S.A. αναβαθμίστηκαν στο B2 από Caa1, ενώ τα CRRs της Πειραιώς και της Alpha αναβαθμίστηκα στο B3 από Caa1. Για την Attica Bank το CRR αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2, ενώ για την Παγκρήτια επιβεβαιώθηκε στο B3.

Το outlook στην αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank άλλαξε σε σταθερό από θετικό, ενώ το outlook στην αξιολόγηση των καταθέσεων της Πειραιώς, της Attica Bank και της Παγκρήτιας άλλαξε σε θετικό από σταθερό.

Ο οίκος σημειώνει ότι η σημερινή δράση στις ελληνικές τράπεζες έχει βασικό οδηγό τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες και το πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον, όπως δείχνει και η αναβάθμιση της Ελλάδας στο B1 (σταθερό) από B3 (θετικό) την Παρασκευή.

Οι αναθεωρημένες αξιολογήσεις και outlooks των τραπεζών αντανακλούν επίσης τις εκτιμήσεις της Moody’s για περαιτέρω βελτίωση στα χρηματοοικονομικά θεμελιώδη των τραπεζών μέσω των χαμηλότερων επιπέδων στα προβληματικά δάνεια, τις αυξημένες καταθέσεις και τη σταδιακή βελτίωση της αδύναμης κερδοφορίας.

Ο οίκος αναφέρει ότι η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος ουσιαστικά σημαίνει πως τα χρηματοοικονομικά των τραπεζών είναι πιο συμβατά με ένα υψηλότερο επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η θετική δράση της Moody’s στις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζεται από τις βελτιώσεις στην οικονομική και θεσμική ισχύ της Ελλάδας, που οδήγησαν σε αναθεώρηση του Macro Profile Moody’s της Ελλάδας στο ‘αδύναμο’ από ‘αδύναμο-‘. Αυτό πυροδοτήθηκε κυρίως από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο του 2018 να δείχνουν 2,2% σε ετήσια βάση από 1,7% το β΄ τρίμηνο του 2018.

Ο οίκος περιμένει η ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί κοντά στο 2,2% το 2019, οριακά υψηλότερη από το 2,1% του 2018, καθώς βελτιώνονται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων καθώς και οι συνθήκες στις αγορές εργασίας (ανεργία στο 18,5% το Νοέμβριο του 2018, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2011) μαζί με τη συνεχιζόμενη δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι περιμένει οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα σχέδια για τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) τα οποία βρίσκονται υπό διαβούλευση και έχουν προταθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδας, να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα προβληματικά δάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος σημειώνει ότι οι αναθεωρημένες αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα των τραπεζών τα τελευταία λίγα τρίμηνα και την εκτίμηση ότι [οι τράπεζες] θα προχωρήσουν στην πλήρη αποπληρωμή της βοήθειας από την έκτακτη παροχή ρευστότητας (emergency liquidity assistance – ELA) για το σύστημα το 2019 καθώς και την εκτίμηση ότι η αύξηση των καταθέσεων – η οποία απέκτησε ταχύτερο ρυθμό το 2018 – θα συνεχιστεί.

Οι αξιολογήσεις των τραπεζών ισορροπούν τις προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση και σταθεροποίηση των πιστωτικών προφίλ τους το 2019-20 σε ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον έναντι των ακόμα σημαντικών καθοδικών κινδύνων στη φερεγγυότητα τους από τα πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (στο 46,7% των δανείων στο σύστημα το Σεπτέμβριο του 2018) και της πρόκλησης να αναπτύξουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους και τα έσοδα τους, επισημαίνει η Moody’s.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Για οσους, δεν το γνωριζουν. Moody` s = Σορος. Οσο, για την ΕΤΕ, που αναβαθμισε;;; Αλλοιμονον! Μετοχος, ειναι. Και Κερδοσκοπος.

Comments are closed.